Ислямска диктатура ли е режимът на турския президент?

Часове, след като изборите в Турция приключиха, мнозина анализатори говорят за втвърдяване на тона, както към другите извън страната, така и към инакомислещите в нея.

Възможно ли е да възникне колизия, след като Мухарем Индже отказа да признае изборния резултат?

СЛЕД ПОБЕДАТА: Ердоган започва трансформация на държавния апарат

„За мен тези избори са приключили още преди да започнат, защото Ердоган притежаваше властта и преди тези избори, и играеше с извънредното положение в Турция. Освен това той спечели и референдума през миналия април, който даде старт на президентската реформа в страната. В момента той реализира целта си да концентрира в ръцете си цялата власт”, заяви бившият ни генерален консул в Турция и настоящ директор на БНР, Александър Велев.

„Ердоган излиза от тези избори много по-уверен и с по-голямо самочувствие, за да управлява страната и да провежда своята международна политика. От друга страна ще има по-малко от страна на Меджлиса. От трета страна той ще има много повече възможности за политики, тъй като ще има възможността за издаване на декрети със силата на закон. Това ме кара да мисля, че политиката, която досега е провеждана за ограничаване на опозиционните сили и по-голям контрол ще се увеличи, а от друга страна започнатите действия в Сирия и Ирак при всички положения ще продължат. Важен е въпросът каква ще е Турция като член на НАТО, тъй като всяка страна в Алианса има равен глас”, каза Йордан Божилов от Софийски форум за сигурност.

Привържениците на Ердоган празнуваха изборната победа (ВИДЕО+СНИМКИ)

Диктатура или ислямска диктатура е режимът на Реджеп Таийп Ердоган?

„Наблюдавайки това, което се случва в Турция през последните години, ислямизацията е факт. В тази наша страна, наша съседка, все повече светските ценности отстъпват пред ислямските”, заяви Йордан Божилов.

„Той обеща, че сирийците ще бъдат върнати по домовете си, а не в Европа. Не знам как ще се случи, но това показва желание за влияние в Близкия изток” добави Божилов.

Борисов поздрави Ердоган за изборната победа

„Ердоган показа нееднократно мускули спрямо Европа. Показа го с бежанците, с изнудването, което направи, с парите, които пожела и получи. Оттук нататък непрекъснато ще разиграва тази карта. Имайте предвид, че той залага да влезе в топ 10 на държавите в света по икономическа мощ. Ако това се случи ще има една изключителна икономическа мощ на 80-милионна Турция. В момента от началото на годината за първите 3 месеца има 7 % ръст на икономиката, но пък има голяма инфлация и обезценяване на лирата. Но той налива непрекъснато в икономиката, за да осигурява работни места, да поддържа стандарта на хората”, заяви бившият генерален консул на България в Турция.

ВОТЪТ В ТУРЦИЯ: Ердоган обяви, че печели нов президентски мандат (ВИДЕО)

„Има няколко допирни точки между ЕС и Турция. Това са въпросът за бежанците, бъдещото членство в ЕС, както и голямото турско население в европейските държави. По всички тези въпроси все още Европа не може да излезе като единен играч и да определи една обща позиция”, каза Александър Велев.

 „Самата Европа е много разделена и от това произтича слабостта й при преговорите”, заяви той.

Вижте целия разговор във видеото.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ В ТУРЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.