Космическата агенция обяви, че публично ще демонстрира своята технология близо до град Галвестон

Мисията на НАСА да създаде тих свръхзвуков самолет, който да доведе до революция в пътуването по въздух, се е придвижило със стъпка напред с планове за тестове над Тексас, съобщава Си Ен Ен, цитирана от БГНЕС.

Космическата агенция обяви, че публично ще демонстрира своята технология близо до крайморският град Галвестон, за да провери дали наистина прототипът им ще успее да преодолее безшумно звуковата бариера.

Създаването на свръхзвуков самолет, който да не предизвиква звуков взрив, ще промени авиацията. Преди да бъде изваден от експлоатация, свръхзвуковият самолет "Конкорд" е бил забранен над някои страни заради разрушителните си звукови вълни.

Правителствен самолет се разби в Индия, петима загинаха (ВИДЕО+СНИМКИ)

Ако експерименталният проект на НАСА, наскоро преименуван „X-59 QueSST”, проработи, това ще помогне да се направят свръхзвуковите полети по-икономически изгодни.

От ноември НАСА ще използва свръхзвуковият „F/A-18 Hornet jets” над Галвестон, за да имитира звуковият профил на „Х-59” докато група от около 500 жители на града ще записват нивата на шум, които усещат, ако има такива.

Чрез извършване на гмуркания в скоростта на звука, самолетите ще създадат два типа звукови взрива, за да може да се определи напълно дали се чува нещо на земята.

Според НАСА мястото е избрано заради близостта си до Мексиканският залив, което ще позволи на самолетите да изпълняват по-голямата част от шумните звукови взривове над морето.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.