Македонският лидер смята, че присъединяването на страната към ЕС няма да бъде по-късно от 2025 г.

"Референдумът за Договора с Гърция за името на Република Македония ще се проведе на 23 септември, на 30 септември или на 7 октомври. Нашата цел е до 15 януари да приключим с всички наши задължения по този договор".

Заев: Имаме ясна дата за преговори с ЕС

Това каза пред гръцката държавна телевизия "ЕРТ" македонският премиер Зоран Заев, пише БГНЕС.

Той подчерта, че референдумът ще има задължителен характер, включително и за президента Георге Иванов.

Георге Иванов не подписа Договора за името

"Ако успеем по-рано, това би било добре. Ние искаме да приключим преди коледните и новогодишните празници и поради тази причина си даваме срок от около три месеца. Съгласно нашата Конституция са ни необходими стотина дни. Поради тази причина определихме датата от 15 януари", поясни Заев.

Заев: България, Македония и Гърция са двигателят на Балканите

Според него след срещата на върха на НАТО на 12 юли ще започнат по същество дебатите за референдума. Заев е убеден, че "допитването ще бъде успешно, защото гражданите искат приятелство с Гърция и членство в ЕС и НАТО". Македонският лидер смята, че присъединяването на страната към ЕС няма да бъде по-късно от 2025 г.

Македонският парламент одобри Договора с Гърция за името

В интервюто Зоран Заев за първи път съобщава и подробности от преговорите си с гръцкия премиер Алексис Ципрас. Според него най-трудните моменти в разговорите са били в София, когато е обсъждан и вариантът за Република Илиндеска Македония.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.