Какво е състоянието на пътищата у нас?

За 21 области в понеделник е обявен жълт код за опасно време. Очакват се валежи между 5 и 15 литра на квадратен метър. Денят ще е облачен и дъждовен почти в цялата страна. По-интензивно ще вали в Западна и централна България. Рискът от градушки в тези райони днес е сериозен. Слънцето е възможно да се появи за малко само в крайните югозападни райони. Очаквани максимални температури днес – 22-27 градуса.

ВРЕМЕТО ПО ЧЕРНОМОРИЕТО

Черноморието днес ще е облачно и дъждовно. Шанс да се покаже слънцето има в следобедните часове първо на Юг, после и на Север, но по цялото крайбрежие часовете за плаж ще са малко.

ВРЕМЕТО В ПЛАНИНИТЕ

В планините ще е облачно и дъждовно. В следобедните часове и вечерта ще се развият и гръмотевични бури. Хладно, с максимална температура на височина 1200 метра – около 17 градуса, а по-високо  до 10 градуса.

ВАЛЕЖИТЕ ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ

Най-много валежи в последните 24 часа паднаха в Старозагорска област и по-конкретно в района на Раднево, както и в района на Хисаря-Карлово в област Пловдив. И на двете места количествата са около и над 100 литра на квадратен метър.

ВРЕМЕТО НА БАЛКАНИТЕ

По-голямата част от огромната валежна зона минава през нашите съседи Сърбия и Румъния. Едва периферията засяга нашата страна. Прогнозите са студените въздушни маси бавно да се изнесат на Изток в следващите 48 часа. В 9 района на съседна Сърбия все още е обявено извънредно положение, заради наводнения.

ВРЕМЕТО ДО КРАЯ НА СЕДМИЦАТА

До края на седмицата дъждовното време ще отстъпва на слънчевото. Температурите ще се покачват и от сряда нататък ще бъдат с летни стойности – между 28 и 34 градуса.

ОПАСНОСТ ОТ ПОРОЙНИ НАВОДНЕНИЯ

Заради интензивните валежи в следващите дни има опасност от поройни наводнения почти навсякъде без Черноморския бадейн. В Северна България особено внимание към Искър, Осъм, Вит и Янтра и по-конкретно нейният приток Росица. В Южна България рискът е по-сериозен по горното течение на Марица и нейните притоци, както и река Тунджа около язовир Копринка. На Запад поройни наводнения са възможни по Рислките притоци на Струма и Места.

ВРЕМЕТО ПО ПЪТИЩАТА

По пътищата в цялата страна ще е мокро и хлъзгаво. Особено внимание по Хемус до Ябланица, Тракия между Пазарджик и Стара Загора и Марица до турската граница. Мъгли са възможни по усойните места на магистралите и по пътищата в планинските райони. Свлачищата са постоянен риск за района на Родопите. Срутване на подпорна стена и водосток пък ограничи движението по прохода Петрохан.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК

ВРЕМЕТО МОЖЕТЕ ДА СЛЕДИТЕ И ЧРЕЗ КАМЕРИТЕ НИ В ЦЯЛАТА СТРАНА ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.