Продължава чистенето на калта по улиците и изпомпването на водата от пострадалите къщи

Щети за хиляди левове след наводнението в Мизия. Положението след пороите и наводненията в Северозападна България вече се успокоява. Спадат нивата на водите в язовирите, които изправиха на нокти хора и институции. Мизия обаче все още е в плен на калта, с която пороите затрупаха града. 

Продължава чистенето на калта по улиците и изпомпването на водата от пострадалите къщи. По разпореждане на регионалния министър Николай Нанков багери на пътноподдържащите фирми помагат при възстановяването на града. 

Най-сериозно е пострадала уличната мрежа в Мизия. На някои места водата е отнесла цялата асфалтова настилка. Продължава и източването на язовир „Рогозен-1”. Вчера той преливаше с 15 кубични метра в секунда. Наложи се спешно монтиране на аварийни сифони. 

ЗАРАДИ ПОРОЙ: Мизия обяви бедствено положение (ВИДЕО)

„Всички канали, които бяха направени в полето, отвеждаха водата в естествения канал Косаня. Тези канали обаче се разораха от зърнопроизводителите. Сега, вътре в дворовете на хората има по 30-40 см. кал.”, обясни жител на Мизия.

„Щетите върху общинската пътна мрежа са по-големи от тези на републиканската пътна мрежа. В момента обобщаваме данните от нанесените щети”, коментира Веселин Николов, директор на областно пътно управление във Враца.

А хората се оплакват, че ще им отнеме поне месец, за да успеят да изчистят къщите и дворовете си от калта.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.