Кой още е включен в завещанието?

Завещание от Америка за над 2 и половина милиона долара! И то за училище и община в най-бедния район у нас – северозападния. Преди една година гимназията в град Лом научи, че ще получи 1 милион долара от наследството на неин бивш възпитаник, български емигрант в Съединените щати. Парите по желание на дарителя трябва да се раздадат за стипендии на студенти, завършили гимназията. Изненадата дошла преди дни, когато по сметката на училището след дълго чакане били преведени не 1, а над 2 милиона долара.

От една година Мартин е един от одобрените да получат стипендията, за да се издържа докато учи висше. Но парите се забавили, а с тях и трудностите да продължи образованието си.

Венецианска библиотека публикува завещанието на Марко Поло

„Заради създалите се обстоятелства се наложи да работя, за да мога да помагам, както на себе си, така и на майка ми, за да не я затруднявам”, разказва Мартин Василев.

Сега се прибира, за да попълни последните документи и да получи стипендията от 800 долара, която се дава за година обучение в български университет.

Отличникът в специалността „Икономика и финанси с английски език” е Богдан. И той е одобрен да получи стипендията. Иска да вложи парите в образованието си.

„Разчитам страшно много на тях. Те са изключителна помощ за мен и за семейството ми, даже обмислях да уча в чужбина, но заради финансовата част понеже не сме достатъчно добре финансово, се отказах”, обяснява Богдан Динчев.

Българка завеща 2 млн. лв на Националната галерия

Още миналата година гимназията подготвила условия, които да покрие всеки един кандидат за стипендията и десет завършили ученици вече са одобрени.

„Макар тази стипендия да не покрива 100% разходите, все пак си е доста сериозна помощ. Сумата за чужбина е 6000 долара, за България 800. Идеята на тази стипендия е да стимулира учещи и напредващи студенти”, обяснява Теодор Йончев, директор на Професионалната гимназия „Найден Геров” в Лом.

Юли, който продължил образованието в Англия със заем, за да си плаща семестриалните си такси, сега очаква стипендията с нетърпение.

„Най-вече ще ми помогне с студентското общежитие и като цяло ще допринесе да облекча родителите си. Общежитието е настина скъпо и не е толкова евтино, както в България”, казва Юлиян Владимиров.

Как ще бъде похарчено дарението от 2 млн. лв. за Националната галерия

Общината в Лом също е получила дарение от 500 хиляди долара.

„Още не сме съобщили радостната новина на жителите на града. Хубаво е да се направи нещо голямо, което да бъде достояние и да се използва от много хора. Мисля, че хората го заслужават. Така че има, какво да направим. В най-скоро време ще кажем за какво ще се използват тези 500 000 долара, които са вече в нашата сметка”, коментира кметът на Лом Пенка Пенкова.

А преди това общината ще направи и обществено допитване, за какво искат ломчани да се похарчат парите на дарителя и техен съгражданин.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.