Сигналът за престъплението бил подаден от потърпевшата жена

26-годишен мъж уби баща си, преби майка си и нападна полицаи, отзовали се на сигнала на пострадалата жена. Екшънът се разиграл в столичния квартал "Лозенец" във вторник.

Възрастна жена уби 72-годишния си син (СНИМКА)

След намесата на полиция, мъжът е задържан и отведен в центъра за психично здраве. Убийството отново извади на дневен ред темата за грижата за хора с психични заболявания. МВР и Здравното министерство са готови да обсъдят  законови промени.

Жена сигнализира в МВР, че синът й я пребил и се барикадирал у дома.

„Изказва опасения, че бащата е останал в апартамента”, разказва главният секретар Младен Маринов.

„Предприехме действия за неотложно влизане в жилището”, заяви Иван Гешев от 4 РПУ.

На място са спецотряд "Кобра", психолог, линейки и пожарна.

„Направихме опит да разговаряме с него, но в този момент той отвори вратата и нападна служителите, в двете ръце държеше по един нож”, разказа главният секретар.

Полицаите го обезвреждат.

„Няма пострадали полицейски служители, същите успяха да задържат лицето, което беше изключително агресивно”, обясни Иван Гешев.

26-годишният Пенчо Ненов е задържан и отведен в Центъра за психично здраве в София, където освен под лекарска е и под полицейска охрана. 

„Имаме данни първо от майката, че страда от психично заболяване. При нас имаме сигнал от 2011, че принудително е бил настаняван в центъра за психично здраве”, каза началник Гешев.

Според здравните власти 130 000 имат тежки психически проблеми. Всеки пети е с депресия, фобия или зависимост. Статистика колко от тях вършат престъпления няма.

70-годишен милионер получи 39 години за убийство

„Днес говорехме и със здравия министър да променим законодателството, но тези хора не могат да се разхождат между нас”, категоричен бе вътрешният министър Валентин Радев.

Съседите на семейството разказаха, че освен психични , Пенчо Ненов ползвал и имал проблем с наркотиците.

„Те положиха неимоверни усилия и мисля, че даже беше по комуни и психиатрично заведение”, разказва съседът Димитър Стоянов. Пенчо Ненов е в психиатрично з аведение и сега. А експертиза ще каже каква е диагнозата му и причината за отключената агресия.

 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.