"Ябълката на раздора" - руският газ

Македония получи покана за членство в НАТО. Това стана преди минути на срещата  на върха на алианса в Брюксел. А тя започна със сблъсък между основните съюзници - Съединените щати и Германия.

Междувременно, президентът на САЩ Доналд Тръмп поиска днес Германия да увеличи незабавно на два процента от БВП разходите си за отбрана. Той направи този призив на работна закуска с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди началото на срещата на държавните и правителствените ръководители на страните от алианса в Брюксел.

"Германия е напълно под контрола на Русия, това е много лошо за НАТО. Милиарди се плащат на Русия, строят се газопроводи. Германия е заложник на Русия, Берлин разчита основно на руски внос на газ и премахва ядрените си централи. Нещо трябва да се направи - плащат милиарди на Русия, а ние плащаме милиарди, за да ги защитаваме от Русия", коментира Тръмп. Той отбеляза, че бившият германски канцлер Герхард Шрьодер работи за "Газпром".

Защитаваме всички, плащаме много, това продължава от десетилетия. Много нечестно е за нашата страна. Не за десет години, а незабавно трябва да се изпълни целта от два процента от БВП разходи за отбрана, призова президентът на САЩ. 

Германия не е заложник на руската политика, заяви в отговор по-късно германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс. Агенцията отбелязва, че това изказване е реакция на обвинението на президента на САЩ.

"Без съмнение имаме много проблеми с Русия", каза Фон дер Лайен на събитие в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Брюксел - малко след като Тръмп говори на среща в центъра на белгийската столица.

"От друга страна без съмнение трябва да бъде запазен каналът за комуникация между страните или съюзите и противниците", заяви тя на английски в отговор на въпрос за обвинението на Тръмп.

Американското финасиране и подръжка на НАТО съответства на 72% от разходите за организацията , което според американския президент било неправедливо и неравностойно. Доналд Тръмп е третият поред американски президент, настояващ Европа да завиши разходите си за колективната отбрана, но и най- нетърпеливия. Европейските страни са поели ангажимент до 2024 г да го направят, но досега само 3 са изпълнии обещанията си. Още с с идването си Тръпм се скара на Германия, че не е сред тях.

Разходите на Германия за отбрана ще достигнат до 2024 г. минимум 1,5 процента от брутния вътрешен продукт, каза Фон дер Лайен, цитирана от ТАСС.Тя допълни, че това е, което "можем да гарантираме".

САЩ са прави да искат целта от 2 процента от БВП да бъде изпълнена, призна германският министър на отбраната. В същото време Фон дер Лайен обърна внимание, че до 2014 г. в Германия в продължение на 25 години са били съкращавани военните разходи и към момента, в който са били постигнати договореностите от Уелс, страната е давала за нуждите на отбраната 1,1 процента от БВП.

"Важно е обаче да се гледат не само числата, но и приносът в НАТО, защото може да харчиш 2 процента за отбрана и да не правиш нищо за Алианса", подчерта германският министър на отбраната. Фон дер Лайен припомни, че "германският контингент е втори по численост в НАТО, разходите на Германия за отбрана са втори по големина (в Алианса)". 
"Движим се в правилна посока. Предстои да се свърши още много, но ние сме ангажирани с постигането на поставената цел", допълни германският министър на отбраната.

Не закъсня и реакцията на генералния секретар на пакта Столтенберг. 

Не е работа на НАТО да решава за разширението на газопровода "Северен поток", заяви Йенс Столтенберг. Той отбеляза, че сред съюзниците има разногласия по този проект, предаде БТА.

Има различни виждания, това е добре известно, но НАТО не решава. Имаме отношение към енергийната сигурност, доколкото тя е свързана с общата сигурност. Държим на разнообразяването на източниците на енергийните доставки, за да има устойчивост, поясни Столтенберг пред журналисти.

По думите на Столтенберг в НАТО има разногласия по различни въпроси - търговски, за опазването на природата, за отбранителните разходи. Очаквам да постигнем съгласие по основното - че заедно сме по-силни и способни да защитим всеки съюзник, посочи той преди началото на двудневната среща на държавните и правителствените ръководители на страните от алианса в Брюксел. 

По повод днешната си закуска с президента на САЩ Столтенберг коментира, че президентът говори прямо. Всички сме съгласни за нуждата от справедлива подялба на разходите в НАТО, посочи генералният секретар. Очаквам открит и честен разговор за разходите, препотвърждение на обещанието да харчим повече за отбрана, както и да се признае постигнатият напредък, добави той.

"Тръмп поиска дори четири процента, но пък и има право", каза българският президент Румен Радев.

ВИЖТЕ ОЩЕ СНИМКИ ТУК

След срещата в НАТО Тръмп ще се срещне с руския президент Владимира Путин и опасенията на някои партньори са, че може да се договори с Москва зад гърба им.

ВСИЧКО ЗА СРЕЩАТА НА ВЪРХА НАТО - ЕС ЧЕТЕТЕ ТУК

Гледайте повече във видеото. 

Репортер: Антоанета Николова 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.