Това е показала извършената проверка

Проверката за първото класиране в гимназиите след седми клас показа, че по скоро грешката е човешка, а не в информационната система. Само в четири училища се е получила грешката, а 117 са училищата, в които се кандидатства в София.

89 от тях имат специфично балообразуване, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред журналисти преди заседанието на парламентарната образователна комисия. Той отговори на въпрос какво е показала проверката за техническата грешка в първото класиране при приема в гимназиите след седми клас.

МОН поправи грешката в класирането на седмокласниците

Това, което трябва да се направи от тук нататък, за да не се допускат подобни грешки, освен да се потърси дисциплинарна отговорност на съответните лица, е да се въведат допълнителни контроли, които в по-голяма степен да гарантират, че е изчислен правилно балът, заяви министър Вълчев. Той уточни, че грешката в първото класиране не е довела до ощетяване на нито един ученик, запазил се е принципът на класиране и на избор, съгласно предпочитанията на учениците.
Министър Вълчев отбеляза, че тази грешка в класирането е само в София, а две са изпитните комисии. Едната е по информационното осигуряване, а другата е областната комисия по класирането на седмокласниците в столицата.

Експерт на МОН за гафа с класирането: Нямам обяснение

Попитан дали ще има наказания или смяна на фирмата, осъществяваща класирането на учениците в София, министър Вълчев каза, че фирмата може да бъде сменявана всяка година, защото договорът не е постоянен. "Нямаме данни за софтуерен проблем, ползва се и от други области този програмен продукт, но има нужда от усъвършенстване - това ни казва докладът", коментира образователният министър. Той каза, че лично ще настоява да има наказания, които да бъдат в достатъчна степен дисциплиниращи, но и да бъдат справедливи и да не бъдат прекомерни. "Ще настоявам, защото дисциплинарният съвет е този, който изслушва и предлага решението. Утре ще имам окончателните резултати от проверката, а това, което казвам, е на базата на предварителни резултати", заяви министър Вълчев.

СКАНДАЛ С КЛАСИРАНЕТО СЛЕД 7 КЛАС: Свалиха резултатите от сайта

На уточняващ въпрос кои ще са наказани за грешката в класирането в София, образователният министър отговори, че "основната отговорност е на председателите на двете комисии - тази по информационното осигуряване и областната комисия по класирането, както и контролиращият ръководител - началникът на Регионалното управление, са отговорните лица". Те ще понесат отговорност по Закона за държавния служител. Министър Вълчев отбеляза, че такива технически грешки се допускат и са статистически неизбежни, когато се работи с голям обем от данни /масиви/, но това не е оправдание. Смисълът на наказанието е да не се допускат следващи такива грешки и да се вземат съответните мерки, и служителите да бъдат по-отговорни, коментира министър Вълчев.

За сгрешената задача от националното външно оценяване по български език в седми клас експертите вече имат предложение за дисциплинарно наказание и е приключило дисциплинарното производство, съобщи министърът. Той уточни, че "експертите по български език и по математика имат дисциплинарни наказания, както има и неформално, последно предупреждение за директора на дирекция".

Въпросът за сгрешеното класиране в седми клас беше поставен и от народни представители на заседанието на образователната комисия. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.