Текстовете предизвикаха раздор в редиците на Обединените патриоти и разгневиха търговци

В парламента приеха окончателно спорните промени в Закона за горивата. С финалните текстове бяха уточнени санкциите за търговците, превозвачите и собствениците на рафинерии, които не са регистрирани в Агенция "Митници". Упражняването на дейност вече ще изисква задължителна регистрация. Ако при проверка се установи, че такава няма, следват глоба, конфискация и отнемане на удостоверението за извършаване на дейност. Промени, срещу които се обявиха част от търговците на горива и депутати от НФСБ. Те твърдят, че с промените ще бъдат ощетени малките бензиностанции.

ЗАКОНЪТ ЗА ГОРИВАТА: Нов скандал в Обединените патриоти (ВИДЕО)

„На практика са такси на горива. Ако нямат това удостоверение, санкцията е конфискация на камиона и горивото. Досега нямаше санкции. Има 381 фирми, от тях 170 дължат към 270 млн. лв. на държавата. Големият проблем е, че държавата не може да си събере тези пари”, коментира Емил Димитров-Ревизоро.

Протестиращи търговци на горива блокираха границата с Турция (ВИДЕО)

„Това ли е целта – да покажем или прикрием, че се извършват съответни нарушения в съответни бензиностанции. В случая ние ще ощетим тези, които закъсват по пътищата. Ще ощетим тези, които имат малки машинки и трябва тях да ги извлечем до бензиностанцията, за да ги зареждаме. Създаваме си излишни проблеми”, заяви Георги Колев от Обединените патриоти.

Вицепремиерът Валери Симеонов също дойде в парламента, но не за гледането на Закона за горивата, а за закона за шума, чийто автор е самият той. Парламентът тепърва ще дискутира този законопроект и би трябвало да го приеме на първо четене още днес.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.