Санкциите за нарушителите скачат

Нови правила за шума. По-строги санкции и повече часове от денонощието без високи децибели. Законът за шума беше приет на първо четене с подкрепата на ГЕРБ, "Обединените патриоти" и голяма част от БСП.

Без шум от заведения от 23:00 до 8:00 часа сутринта,това предвижда приетият на първо четене Закон за шума. Време за тишина ще има и в следобедните часове между 14:00 и 16:00 часа. Една от основните промени в закона е удвояването на санкциите.

Комисии в НС гледат законопроекта за защита от шума

Част от тях предвиждат на физическите лица да се налага глоба от 500 до 1000 лв., а на юридическите лица и на едноличните търговци - имуществена санкция в размер от 5000 до 10 000 лв. при първо нарушение. Повторното нарушение ще води до санкции от 2000 до 6000 лв. за физически лица и от 10 000 до 20 000 лв. - за юридически лица. Контролът пък отива в ръцете на МВР. Какви реакции предизвикаха промените в пленарната зала?

Вицепремиерът Валери Симеонов дойде в парламента, за да защити предложените от него промени в Закона за шума. През последните месеци те бяха придружени и с акции по Черноморието, а вече и в някои заведения в столицата. Част от опозицията изрази веднага опасения, че този закон ще убие туризма, което пък доведе до пореден скандал в пленарната зала.

АКЦИЯ "ТИШИНА" В ПАВЕЛ БАНЯ: Защо кметът иска да забрани шумните тържества?

„Аз, когато искам да ми е спокойно и искам да не ми е шумно, отивам в други курорти, където е няма такива дискотеки. Или пък искаме да вкараме клиентите от открити заведения в закрити”, каза Танер Али от ДПС.

„Начинът, по който тръгна този закон имаше вид на саморазправа с определен тип бизнес по Черноморието”, добави Ерджан Ебатин, също от ДПС.

„Този закон е абсолютно наложителен и належащ, и категорично не съм съгласен, че това ще фалира бизнеса”, отвърна Славчо Атанасов от ВМРО.

„За съжаление, винаги се оформят едни такива зони на агресивен шумов терор. Това трябва да бъде прекратено. И това само ще повиши цената на българския туризъм”, категоричен бе и вицепремиерът Валери Симеонов.

Въпреки, че депутати от ГЕРБ подкрепиха Закона за шума на първо четене, критика се чу и от техните редици.

Валери Симеонов отново влезе в битка с шума в "Слънчев бряг" (СНИМКИ)

„Има доста крайни предложения, при делегиране правата вече на МВР. При първо нарушение затваряне на заведението за 7 дни, при второ нарушение - 30 дни. За мен тази мярка е твърде крайна”, каза Димитър Бойчев от ГЕРБ.

„Аз не виждам нищо драматично в това да се въведе една по-крайна мярка. Кое е по-страшно, ако вляза в едно лъскаво кафене, поръчам си едно кафе и не ми издадат бон, като вследствие се запечатва заведението. Това по-страшно ли е за обществото или една дискотека, която побърква целия Несебърски залив”, попита Валери Симеонов.

Както в парламента, така и в морските курорти мненията са на двата полюса. За едни контролът е необходим, за други е достатъчно да си затворим прозорците.

Новите ограничения за шума обаче не важат за гари, автогари, аерогари и системи за предупреждение при бедствия.

Репортер: Лора Инджова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.