На 2 юни 2014-та Георги Сапунджиев навлиза в пешеходна зона и убива детето

Пловдивският апелативен съд отмени условното предсрочно освобождаване на Георги Сапунджиев, постановено от Окръжен съд-Стара Загора. Единственото, което последната инстанция позволи, е промяна на режима на изтърпяване на наказанието от "общ" на "лек", предаде БГНЕС.

Майката на прегазения Паоло: Виновникът за смъртта на сина ми не е наказан

На 2 юни 2014 година в пешеходна зона Сапунджиев наруши правилата за управление на МПС, навлезе в пешеходна зона и прегази четиригодишния Паоло. Детето издъхна на място. Тогава Старозагорският окръжен съд даде ефективна присъда от 3 години 4 месеца и прокуратурата обжалва. Апелативен съд-Пловдив увеличи присъдата почти двойно, тя стана шест години. Сега, отказвайки с окончателно определение предсрочното условно освобождаване, съдът оставя Сапунджиев да изтърпи до край присъдата си в затвора.

Освободиха мъжа, прегазил дете в пешеходна зона в Стара Загора

Съдът счете, че аргументите на комисията, която го е предложила и които са били приети от Старозагорския окръжен съд- спазване на установения в затвора ред и трудова ангажираност - не са достатъчни доказателства за неговото поправяне. Оказва се, че за "положителните прояви" в затвора, Сапунджиев постоянно е бил поощряван с домашен отпуск до две денонощия, от пет денонощия и годишна почивка извън затворническото общежитие от открит тип. Още нещо са забелязали апелативните съдии в приложените документи - 29 заповеди за награждаване с домашен отпуск, който в рамките на по-малко от три години е в общ размер от 102 дни. Подобна активност на затворническата администрация не се среща често.

Шофьор уби ученик на пешеходна пътека в Бургаско

В същото време в материалите към затворническото му досие има данни, че осъденият продължава да не приема в пълна степен вредите, които е причинил с деянието си и размера на наложеното му наказание. По тази причина съдът не приема, че с поведението си Сапунджиев е дал предвидените в закона доказателства за своето поправяне, за да ползва изключението и привилегията на условното предсрочно освобождаване. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.