Кметът на Болярово твърди, че ще бъде умъртвен половината добитък в общината

Фермери от ямболско  застанаха срещу ветеринарите, които трябва да евтаназират две хиляди овце, заради заразата. В Русе пък въвеждат строг контрол над пренасянето на месо от Румъния към България, заради заплаха от африканска чума по свинете.

46 проби от ферми край Болярово са дали положителен резултат за чума. Заразата е открита в селата Крайново, Странджа и Шарково в Ямболско. От агенция за безопасност на храните се позовават на европейска директива, която ни задължавала да спрем разпространяването на заразата. Местните обаче искат по-строги проверки, преди животните им да бъдат умъртвени, за да не останат без препитание.

Български овчарски кучета дефилираха на изложба в Нова Махала (ВИДЕО)

„Те като ми вземат животните, трябва и мен да вземат да погребат тогава, 22 години ги създавам тези животни, обектът съм го направил с ей тия две ръце, без една стотинка от държавата да ми помогне", каза Димитър Панайотов от Шарково.

Фермери на протест заради ниските изкупни цени на млякото

„Имам 31 козички, нямам болно животно, пробите са отрицателни, обаче казват - ти си в района, трябва да ги убием, как ще ми ги убият, аз с това се препитавам, аз от това живея, ние сме десет човека в селото", разказва Кечка Стоянова.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Роднински връзки и в земеделието? (ВИДЕО)

„Във Воден бяха унищожени около 1400 животни, сега в тези три села са още около 1800, това е една голяма цифра, половината овце и кози в общината ще бъдат ликвидирани", обясни кметът на община Болярово, Христо Христов.

„Преди да посегнеш да избиеш животни трябва да направиш всичко възможно, ще обявиш карантина, щ отделиш животните от болните, на здравите ще направиш ваксинация. Това е затриване, директно затриване. Има животни, има проблем, няма животни, няма проблем”, каза д-р Петър Бодуров.

Заплаха от чума има и на Север. Пренасянето на месо от Румъния се контролира по-строго след като отвъд Дунава са регистрирани над 200 огнища на африканска чума по свинете. Разрешение за отстрел на диви свине са получили ловните дружини по границата, за да се предотврати навлизане на заразата в нашата  страна.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.