В 109-тата минута на мача възгласите на 4 милиона хървати и стотици литри бира полетяха във въздуха

Хърватия пренаписа футболната история. За първи път отборът се класира на финал на световно първенство. Историческата победа с 2 на 1 срещу Англия предизвика истинска еуфория в Загреб, Сплит и много други хърватски градове.

Спортен коментатор: Хърватите бяха по-добрият отбор

Безсънна нощ в Хърватия и много сълзи на острова. Този двубой беше толкова драматичен, че дори роди нова дума – „брекзич”.

Отборът на Англия ще се прибере у дома без купа, но след едно наистина достойно представяне. Още в петата минута, англичаните поведоха в резултата, но мечтата им на пух и прах разбиха тези двама души - Иван Перишич и Марио Манджукич. Които удавиха в сълзи Острова и дадоха надежда, че за първи път в историята на Мондиала, световната купа може да отиде в една малка държава от Балканите. 

Една малка държава, но с голяма мечта. Хърватия напълно оправда мотото на отбора си  в 109-тата минута от двубоя. Възгласите на 4 милиона хървати и стотици литри бира полетяха във въздуха.

Златко Далич: Тези момчета не са нормални! Това е история!

"Беше тежко, но показахме характер. Три пъти в мачовете бяхме назад в резултата - и на осминафинала, и на четвъртфинала, и днес. И трите пъти се върнахме в мача. Това ясно показва какъв отбор сме”, каза Иван Перишич.

"Показахме нашата способност да не се отказваме и да не се предаваме. Вярвахме до самия край, че ще успеем”, заяви Лука Модрич.

„Направо не е нормално. Как се представиха през второто полувреме и продълженията, как тичаха отново 120 минути - мисля, че е фантастично. Още не ни наричайте "златни". Може и да станем, с Божията помощ”, каза треньорът на хърватския тим, Златко Далич.

ХЪРВАТИЯ ЛИКУВА: Празненства на Балканите след победата над Англия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Радостта от победата заля улиците на Загреб.Но и тези на София.

За футболиста Ваня Джаверович, това е най-добрият отбор, който страната му е имала в цялата история на първенствата. Резултат от сериозни усилия в спорта.

„Още докато бях там, в Хърватска, имаше много бази, цялата стратегия, политика е съвсем различна отколкото тук, в България. По съвсем различен начин се гледа на футбола. Другото, заради което имат този дух – може би заради войната, хората са обединени и са сплотени в такива моменти”, каза Джаферович.

Сплотени са и феновете. Хърватското правителство, което заседаваше с футболни фланелки. И президентът на страната – Колинда Грабар-Китарович, която не пропуска да стиска палци на Модрич и компания от трибуните на Мондиала.

На другия полюс пък беше настроението на англичаните, след отпадането на любимия им отбор на крачка от финала.

ХЪРВАТИЯ ГО НАПРАВИ! Отива на финал за пръв път в историята си! (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Малко сме разочаровани, но вярваме, че следващия път ще се представим още по-добре”, казват Марк и Ан, собственици на къща за гости край Търново.

На това мнение са и премиерът - Тереза Мей, както и принц Уилям, който отправи утешителни думи към националите в Туитър:

"Не бих могъл да бъда по-горд от този отбор. Трябва да сте с високо вдигната глава. Направихте невероятно представяне на Световното първенство, написахте история и дадохте на всички нас, феновете, нещо, в което да вярваме.”

В социалните мрежи се появиха и пиперливи колажи - на капитана на отбора – Хари Кейн, който си тръгва от терена с куфар в ръка на британската кралица, която маха за сбогом, облечена с хърватска фланелка.

Сега погледите са насочени към мача за трофея в неделя. Хърватия срещу Франция, но кой е с по-големи шансове за победа? Колегата ни Петър Стоянов с най-важното, което трябва да знаем за двата отбора.

Еуфория във Франция след класирането за финала на Мондиала (ВИДЕО+ГАЛЕРИЯ)

За тима на Златко Далич двубоят срещу Франция за титлата в неделя ще бъде шанс за сладък реванш. Точно преди 20 години двата тима се срещнаха в полуфинала на световния шампионат, като „петлите” спечелиха с 2:1 и в последствие триумфираха със златните медали. 

В неделя, освен място в историята победителят ще спечели 38 млн. долара от наградния фонд, а загубилият – 28 млн.

Според букмейкърите Франция е абсолютният фаворит за финала, а ако обърнем поглед към цените на двата отбора, „петлите” са най-скъпият тим на първенството. Стойността на тима бе изчислена на 1, 410 млн. евро. Хърватия е на десета позиция в тази класация с цена от 416 млн. евро. Най-скъпият играч на Франция е нападателят на Пари Сен Жермен Килиан Мбапе – 180 млн. евро, а най-конвертируемият на хърватите е халфът на Барселона Иван Ракитич за 68 млн. евро.

И към по-любопитното от триумфа на Хърватия снощи. Фотографът на агенция „Франс Прес” Юри Кортес бе пометен от Марио Манджукич и неговите съотборници след победния гол, но макар и паднал на земята не спря да снима и за секунда радостта на футболистите. А капитанът на Хърватия Лука Модрич обеща на сънародниците си, че целият тим ще боядиса косите си в цветовете на националния флаг, ако отборът спечели титлата в Москва.

Репортери: Яна Николова, Петър Стоянов

ВСИЧКО ЗА СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО ПО ФУТБОЛ В РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.