Финансовите министри от Еврозоната обсъждат българската кандидатура

България е в очакване на ключова стъпка към еврото. Финансовите министри от Еврозоната заседават в момента и се очаква по-късно тази вечер да стане ясно дали приемат кандидатурата на страната ни за чакалнята.

Процедурата една страна да смени валутата си с евро е дълга, бавна и с много условности. Това, което се очаква тази вечер, е най-много дата, на която страните от групата на еврото ще ни кажат, че можем да влезем в чакалнята.

ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО И ЕВРОТО: Финансовият министър се отчете в Брюксел

Според експерти, това може да стане в срок от 3 месеца до година. Когато научим датата, започва наблюдение как се справяме с реформите, които сме обещали, а когато влезем в самото преддверие преди Еврозоната, ни чака престой от поне две години. И чак тогава българският лев ще отиде в историята.

„България чака от Европа обещание, че няма да се иска от нас извънредно да отговаряме на още условия, за да бъдем приети в чакалнята на Еврозоната”, каза пред депутати от Европейския парламент финансовият министър Владислав Горанов.

ДО ДНИ: България подава документи за Еврозоната

В последните месеци стана ясно, че Европа очаква едновременно с чакалнята да се присъединим и към Банковия съюз. Но ни трябвала подготовка от 6 месеца до година.

„Готови сме да минем през това. За нас членството е приоритет. Очакваме от нашите партньори ясен ангажимент, че няма да има неформални и не по правилата аргументи, които да оставят у нас впечатление, че сме третирани неравно с другите държави. Това от икономически, се превръща в политически момент и уронва доверието на българските граждани за начина, по който функционира Евросъюзът”, коментира министърът на финансите Владислав Горанов.

Премиерът представя кандидатурата на България за чакалнята към Еврозоната

Според експерти, очакването първо да влезем в Банковия съюз, не е свръхизискване.

„Едва ли не изискват от нас, а пък ние сме си много добрички, а те ни изнудват. Няма такова нещо! Все още има какво да се прави в нашата държава”, коментира Любомир Дацов, финансов експерт и бивш зам.-министър на финансите.

Сега България чака дата за влизане в чакалнята на Еврозоната.

„Мисля, че, в края на краищата ще се спрат на една година, така че - считайте оттук нататък една година. Това според мен е срокът, в който България ще бъде гледана и преценявана”, каза още Любомир Дацов, финансов експерт и бивш зам.-министър на финансите.

Евробарометър: България сред страните с най-голямо доверие в ЕС

Във времето до датата на влизането в чакалнята от България се изисква да напредне и в банковата сфера, и в икономиката, и в социалните реформи. А за БНБ влизането в преддверието на Еврозоната би означавало контрол над нашите банкови дела на Европейската централна банка. Много от изискванията за еврото вече спазваме, но пътят бил бавен.

А за риска да ни сполети второ размотаване, както с членството в Шенген, отговорността била политическа.

Повече по темата гледайте във видеото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.