Една от най-пострадалите сгради в града е детската градина

Кал и безсилие в Мизия, след пороя, който заля града. Една от най-пострадалите обществени сгради в Мизия е детската градина.  

„Огромни са щетите. Силата на пороя е счупила първо прозореца, където е пералното помещение. Изгорели са пералнята, сушилнята, ютиите – всичко, каквото е имало. Спалното бельо на децата е пострадало”, разказва Милка Тодорова – директор на детската градина в Мизия.

СЛЕД БЕДСТВИЕТО: Жителите на Мизия в борба с калта и тинята

Калта чистят служителите и един-единствен доброволец.

„Повече от 15 жени, един мъж между нас. В общината помолихме за помощ. Дойдоха още двама мъже за около 1,5 – 2 часа и ни помогнаха и после ги извикаха обратно”, обяснява Снежина Димитрова – единственият доброволец.

„Ние ще почистим, ще се измием, но оттук нататък трябва да има ремонтни дейности, да се направи обзавеждане и тогава да се започне”, на мнение е Маринка Великова, старши учител в детската градина в Мизия.

СЛЕД ПОРОИТЕ: Държавата ще помага за аварийните ремонти (ВИДЕО+СНИМКИ)

Продължава битката с калта и в домовете. Дарин и семейството му се върнали от София в бащиния му дом. Сега обаче разчистват калта от дома си.

„Ние разчитаме единствено на нас самите. Няма кой да ни помогне”, вайка се Ивелина Тотева.

„Малко по малко ще чистим, защото иначе не става. Колкото повече се вдигат градусите, колкото повече дни минават, калта става на камък”, казва Дарин Въльов.

СЛЕД ПОРОЯ: Щетите по инфраструктурата в Мизия са за 3 млн. лв. (СНИМКИ)

Улиците в централната част на града се чистят с машини. От общината казват, че едва след почистването ще може да започне ремонтът им. Всички в региона се вълнуват от състоянието на язовирите. Според кмета на община Хайредин един от водоемите вече създал проблем.

„Изпуснаха го неконтролирано без да ни уведомят. Явно от прекомерните валежи. Става въпрос за язовир „Братковец”, обяснява Тодор Алексиев, кмет на община Хайредин.

Какви са щетите след наводнението в Мизия?

От община Борован обаче отричат язовирът да е бил изпускан.

„Ако язовир „Братковец“ изпусне голямо количество вода, водата ще залее мен в Добролево. Аз живея отдолу, до реката”, категоричен е Николай Николов, отговорник по мобилизицаионната подготовка в Община Борован.

Властите уверяват, че ситуацията е овладяна и няма опасност от опасно преливане на нито един от язовирите в региона.

Повече по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.