Готвят по-строги мерки за сигурност в аквапарка между Равда и Несебър след инцидента с 9-годишното дете

По-строги мерки за сигурност в аквапарка между Равда и Несебър, след като спускане по водна пързалка прати 9-годишно момиче в болница. Заради тежкия кръвоизлив, който детето получи, прокуратурата започна проверка. Оказа се, обаче, че нито една държавна институция не проверява такъв тип съоръжения, а по-строгите правила всъщност трудно се спазват.

Дете пострада в аквапарк край Несебър

Мерките за сигурност бяха затегнати за две от така наречените „ускорителни” пързалки, на една, от които стана и инцидентът във вторник. Спускането вече е забранено за лица под 18 години, високи под 1,50 метра. Предписанията са направени от експерт, изпратен от прокуратурата. Това е и единствената институция, назначила проверка по случая. Никой друг държавен орган не се е самосезирал и не е идвал за оглед на съоръженията. Защото, оказа се, контрол на безопасността на атракционите извършват единствено туроператорите.

Изискванията за поддръжка на съоръженията се дават от производителя. Оттам нататък отговорността за спазването им е само в ръцете на собственика.

Представител на аквапарка край Несебър: Спазват се всички изисквания за безопасност

Беатрис е пробвала ускорителната пързалка само веднъж и твърди, че не би повторила.

„Доста страшничко е. На гърба дере. Неприятно е. Може, ако човек има бенка, да стане опасно”, на мнение е Беатрис. Други обаче не се страхуват да се качат повече от веднъж.

За да се спазват новите правила, спасителите разчитат на честността на посетителите, защото носенето на лична карта в банските не е препоръчително. Отгоре и отдолу на всяка пързалка стоят служители, които следят за реда на спусканията и дават указания.

Оказва се обаче, че въпреки инструкциите за безопасност, голяма част от туристите не ги спазват и се пускат по пързалката с отворени ръце и крака. Именно това е и една от версиите, за да се стигне до тежкия инцидент с детето от Русия.

Разглеждат и други версии за пострадалото в аквапарк дете

„В момента, в който се спуснат по пързалката, ние няма как вече да ги контролираме. Тоест, предполага се, че всеки един човек, когато ползва дадено съоръжение знае, че инструкциите, които се дават, са за тяхната безопасност”, коментира Силвия Гогова - маркетинг мениджър на аквапарка.

Така основната грижа за здравето и живота остава на самите туристи.

От Бургаската болница съобщиха за NOVA, че състоянието на пострадалото момиче се подобрява, но детето ще остане под лекарско наблюдение в болницата. Заради преживения шок с него днес са разговаряли и психолози.

Повече по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.