Дискусия в парламента

Българското европредседателство беше оценявано днес. Управляващите и опозицията мериха резултатите от шестмесечното председателство на България на Съвета на ЕС.

Очаквано партиите в управлението и тези в опозицията се разминаха в мненията си. Успех или пропусната възможност - така може да бъде обобщена дискусията в парламента за председателството на България на ЕС.

Захариева: България успя да отблокира процеса за Западните Балкани

"Показахме, че България може да работи убедително като европейска държава", заяви премиерът Бойко Борисов.

"Беше голяма възможност за България и Европа. Тази възможност беше пропусната", контрира председателят на БСП Корнелия Нинова. 

Борисов: "Съединението прави силата" стана слоган на целия ЕС (ВИДЕО)

"Чужденците, които бяха тук, разбраха - и сме по-красиви, и сме по-добри", коментира лидерът на "Атака" Волен Сидеров. 

На свой ред Мустафа Карадайъ от ДПС заяви: "За същинската част на събитието не сме очаквали нищо. От техническата - справихме се добре".

Водачът на ВОЛЯ Веселин Марешки пък даде оценка "малко над много добър". 

Нинова: Председателството - много добра организация, но със слабо политическо съдържание

Разминавания между управляващите и опозицията имаше по всички точки от българския дневен ред – консенсуса по темите за бежанците, бъдещата финансова рамка на съюза, евроинтеграцията на Западните Балкани.

"Показахме, че решаването на натрупаните проблеми се постига чрез диалог. Дадохме пример с подписването на споразумението с Македония", каза Борисов.

Като успех беше отчетена и поканата към Македония за  присъединяване към НАТО. 

Марешки: Даваме оценка малко над "Много добър" на председателството

"Поставяме като голям успех темата за Западните Балкани. Но дали си даваме сметка, че остваме в периферията и ядрото на съюза?", попита Карадайъ.

Сред пропуските БСП отчетоха изолирането на президентската институция от темите на председателството. Както и невъзможността на България да преодолее различията между 28-те държави по темата с релакацията на бежанците. Лидерът на Левицата се обърна към Борисов: "Вие произнесохте в Брюксел изречението: "Ние не пазим добре европейската граница и пропуснахме 60 хиляди". Е, как искате да ни приемат в Шенген при такова признание на най-висше равнище?".

"Ако има нещо, по което да ми е най-чиста съвестта, това е миграцията", отвърна Борисов.

Той уточни, че е отказал да подпише споразумението за релокация на бежанците. По тази тема мнението на коалиционните партньори съвпадна. Според Обединените патриоти по време на председателството България е показала, че няма да бъде периферия.

"Ние може да не сме толкова голяма държава, но характерът си е характер. Знаете, че има мъжки характер – истински мъжки характер, и  мъжки характер с 5 букви. Нека да  бъдем първият", призова Сидеров.

Активни участници в отчета на постигнатото бяха и министрите от кабинета. Управляващите отбелязаха, че българските приоритети не приключват с нашето председателство. И ще продължат да работят по тях заедно с Австрия по време на тяхното председателство.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.