Жена почина преди дни заради нервнопаралитичното вещество

Британската полиция смята, че е открила източника на нервнопаралитичното вещество "Новичок",  което уби жена в Югозападна Англия този месец. Нейният партньор Чарли Роули е в критично състояние, предадоха БТА и Ройтерс. 

Почина британката, отровена с "Новичок"

"В сряда на 11 юли при претърсване на дома на Чарли Роули в Еймсбъри беше открита малка бутилка. Учени вече потвърдиха пред нас, че съдържащото се в бутилката вещество е "Новичок", заявиха органите на реда. Тестът е проведен в отбранителната лаборатория "Портън Даун".

Роули, на 45 г., и партньорката му Даун Стърджис, 44 г., колабираха в къщата си в рамките на часове на 30 юни.

Лондон: Москва е виновна за смъртта на отровената с "Новичок" британка

Стърджис умря в неделя, докато Роули се възстанови и е в съзнание, състоянието му вече не е критично. Полицията заяви, че са могли да говорят с него "накратко".

От британската полиция съобщиха, че при по-нататъшното изследване ще се опитат да установят дали веществото, което е засегнало Роули и Стърджис, е било от една и съща партида, каквато е била използвана при аферата "Скрипал".

Кремъл: Абсурдно е да се свързва Русия с последните отравяния с "Новичок"

В началото на март в Солсбъри след контакт с „Новичок“ бившият руски военен разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха открити в безсъзнание на пейка.

"Проучванията са в ход, за да установят откъде идва бутилката и как е стигнала в къщата на Чарли", казаха от полицията.

Отново отравяне с "Новичок" във Великобритания (ВИДЕО)

Нийл Басу, ръководител на британската антитерористична полиция, които ръководят разследването, заяви, че откритието е "значително и положително развитие".

"Въпреки това не можем да гарантираме, че няма останало вещество и че огражденията ще останат на място за известно време", каза той. И добави, че това ще позволи задълбочените търсения да продължат при предпазни мерки за обществената безопасност.

ВСИЧКО ЗА СЛУЧАЯ "СКРИПАЛ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.