Гражданите имаха възможност да видят оригинала на Конституцията от 1991 г.

Ден на отворените врати се проведе в събота в Народното събрание. Там бе изложен оригиналът на Конституцията, приета от Седмото велико народно събрание през юли 1991 г. Оригиналът е предоставен от Държавна агенция „Архиви”.

Борисов отчита резултатите от европредседателството в НС

Посетителите имаха възможността да видят и фотоизложба със знакови моменти от гласуването на основния закон. 

Денчо Бояджиев е един от депутатите от 7-то ВНС, подписали основния закон на страната. Той, заедно с Георги Марков от ГЕРБ, са единствените действащи депутати, участници в  приемането на Конституцията на България. Третият пряк участник в събитията от 1991 г. също е в парламента, но вече не като депутат.

„Аз съм в международния отдел в протокола. Занимавам се с тези малки културни прояви”, разказва той.

На него се пада задачата да подреди изложбата за юбилея на Конституцията.

Изработването на Конституцията отнема повече от година. А бурните дебати около приемането й кипят, както в залата, така и около парламента, където на палатков лагер излизат 39 народни представители, несъгласни с приемането й. 313 от общо 400 подписват Конституцията.

Владимир Манолов казва, че е отказал да подпише като протест срещу Комунистическата партия.

„Тя беше изгубила като Комунистическа партия своята легитимност в обществото, като право да го представлява. И се нуждаеше от нова легитимност. Както се казва змията съблече кожата си и продължи с нова кожа и под ново име”, казва депутатът от 7-то ВНС.

„Този спор съществува още от самото подписване на Конституцията”, заяви Бояджиев. И допълва, че дори тези, които са се отказали да я подпишат, когато получават държавни постове се кълнят пред нея.

Критиците на Конституцията казват, че заради несъвършенствата й тя е поправяна няколко пъти. Тези, които я подписват обясняват, че Конституцията е заложила правния модел на съществуването на съвременна България.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.