Ще бъдат ли връщани бежанци от Европа в България?

Трябва ли да се закрият центровете за мигранти в България, както искат от ВМРО. Коментар по темата направиха в „Здравей, България” Радостина Павлова от Центъра за правна помощ „Глас в България” и общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера.

Патриотите от ВМРО поискаха закриване на центровете за мигранти в София

„Действително в момента хората, които са настанени там, са много малко. Те са около 600 души от цяла България, в софийските центрове са около 400. Около 60% от тях са от Сирия и Ирак. Доколкото България има задължение на предоставя убежище, трябва да има някаква база. Най-малко натоварващият бюджета вариант е да живеят на външен адрес и да работят”, обясни Радостина Павлова.

Фронтекс: Мигрантите се насочиха към Европа по нов маршрут - Испания

Според нея не трябва с лека ръка тези центрове да се разрушават, защото конфликтите продължават и може да се наложи да се използват.

Тези центрове са една стратегическа грешка на българската държава. На тях не им е мястото в жилищни квартали. Охраната пък е възложена на някакви имагинерни частни фирми, които при всеки инцидент викат полиция”, коментира от своя страна Карлос Контрера.

Борисов след договорката за мигрантите: Винаги съм бил за солидарност

Според него центровете трябва да бъдат закрити в този им вид и да се махнат от населените места, защото генерират престъпност. Контрера даде пример, че в кварталите, където са направени, се е напълнило с каналджии и с хора, които разпространяват наркотици. От ВМРО искат и центровете да бъдат от затворен тип.

„В Европа в момента тече тежкия разговор какво да се прави. От 2014 г. има дебат тези центрове да се изграждат около зоните на конфликт, а не в Европа”, поясни депутатът от ВМРО.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.