Хиляди изпълниха улиците на Париж

Еуфория във Франция след победата на Световното и няколкочасово грандиозно посрещане за шампионите.

След като снощи за втори път в историята Франция спечели световната купа по футбол, днес шампионите бяха посрещнати като национални герои. Футболистите преминаха по бул. „Шанз Елизе”, приветствани от хиляди ликуващи французи.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Триумфът на Световното, чакан от 20 години, прерасна в празник на цялата нация, която днес посреща победителите, обявени за герои.

Имаше и безредици, които помрачиха ликуването, но празникът си е празник и страната се записа в краткия списък страни, завоювали световната купа повече от един път.

След масовите празненства след мача, днес „Шанз Елизе” отново събра феновете на триумфално шествие на шампионите, които преминаха по знаменитото авеню, за да споделят радостта и емоциите на своите фенове. Най-нетърпеливите ги чакаха още на летището.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Селекционерът Дидие Дешан и капитанът на тима Юго Лорис първи излязоха от самолета на "Еър Франс", носейки в ръце легендарният златен трофей. Всички играчи на тима минаха по червен килим, а пожарникарската бригада на място им направи шпалир. 

 

Триумфалното шествие по „Шанз Елизе” се контролира от хиляди агенти за сигурност, а достъпът е ограничен с бетонни заграждения. Нощните тържества след победата приключиха със сблъсъци, над 800 опожарени коли, над 500 арестувани и 300 ранени полицаи. Дори две жертви на еуфирията сред фенове и нападнат телевизионен екип, стигнал до болница.

Но днес Франция ликува и нацията е единна както и след победата преди двайсет години. В чест на победителите няколко спирки на метрото са временно преименувани.

Триумфалното шествие на шампионите ще приключи в Елисейския дворец, където ги очаква президентът Еманюел Макрон. Още след мача той не удържа радостта си, а селфи и танц с Пол Погба в съблекалните стана хит в интернет.

Междувременно стана ясно, че Макрон ще награди всички играчи от състава на Франция с Ордена на френския легион за "изключителни заслуги" към страната.

Все още не е определена дата за официалната церемония, която ще бъде втора подобна за треньора на "петлите" Дидие Дешан, който получи същото държавно отличие преди 20 години от тогавашния президент Жак Ширак, тъй като бе капитан на отбора, донесъл първата световна титла за Франция. Най-вероятно сега Дешан ще получи по-висок ранг на отличието.

Макрон празнува в съблекалнята на световните шампиони (ВИДЕО+СНИМКИ) 

Парадът на победителите днес е финалът на тридневна еуфория, започнала с националния празник в деня на Бастилията

Грандиозната победа покачи неимоверно националното самочувствие и вдигна рейтинга на правителството и на президента Еманюел Макрон.

ВСИЧКО ЗА СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО ПО ФУТБОЛ В РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.