"Прекалкулирахме цените, защото първоначалните бяха направени при по-ниска статистическа база", обясни земеделският министър

Компенсациите за собствениците на животните в засегнатите от чума райони в Странджанско ще бъдат увеличени. Това обяви в „Здравей, България” министърът на земеделието Румен Порожанов.

Къде в Европа и кога са убивани домашни животни?

„В понеделник стартира плащането на обезщетенията. Прекалкулирахме цените, защото първоначалните бяха направени при по-ниска статистическа база. Калкулирахме и други разходи, така че да има адекватно обезщетение. Средната цена за животните под селекционен контрол е над 300 лв. Малко над 200 лв. ще бъде средната цена за останалите”, обясни Порожанов.

Чумата по овцете в Странджанско е дошла от Турция

„Методиката за изчисление и обезпечаване включва разходите, свързани с унищоженото животно, както и тези, свързани с пазарната му стойност. Ще ангажираме фирма, която да поеме разхода по изчистване и обеззаразяване на стопанствата с до 150 животни”, допълни той.

Започна изплащането на обезщетенията на фермерите от селата Воден и Кости

„Има и допълнителни компенсации. За животните, които са на обор, но не могат да предават млякото си, имаме гласувани 32 лв. Тази сума обаче ще бъде прекалкулирана, за да може да стане 40 лв. На база на протоколите, които ще имат за форсмажорно обстоятелство, стопаните ще могат да получат и допълнителната голяма субсидия, която е между 56 и 83 лв. Има и преходна национална помощ, която е в рамките на 40-50 лв.”, уточни министър Порожанов.

Президентът: Очаквам адекватни компенсации за стопаните на евтаназирани животни

Той призна, че има липса на комуникация със собствениците на убитите животни.

„Явно трябваше индивидуално да работим с тях и затова го отчитаме като слабост. Не, че не е имало комуникация. Просто трябваше да се обясни на всеки защо се прави и какви ще бъдат обезщетенията. Целият процес по евтаназия не е приятен на никого и сме съпричастни към болката на стопаните. Не гледаме с безразличие на това. В момента обаче има болест, която е от най-смъртоносните, и е потвърдена”, заяви Румен Порожанов.

По думите му карантината носи своите рискове. След като животните са били контактни, рискът чумата да се разпространи е по-голям.

Баба Дора: Животните ми не са болни, обичам ги като деца (ВИДЕО)

Междувременно хората в Шарково се заканиха да предявят колективен иск към Страсбург, ако държавата не вземе отношение.

Припомняме, че кризата със заразените от чума овце и кози в Югоизточна България бързо прерасна в политическа драма заради бунта на местните стопани срещу поголовното избиване на животни и заплахите им в сряда да дойдат на протест в София. Над 4000 животни вече са избити, а по медиите върви ожесточена полемика между официалните ветеринарни власти и експерти дали е било наложително да се евтаназират цели стада, вместо само заразения добитък.

ГНЯВ ПО ВРЕМЕ НА ЧУМА - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.