Спряха временно евтаназирането на животни в Шарково заради агресията на стопаните

Държавата продължава битката с епидемията по животните в Странджа. Земеделското министерство реши да увеличи обезщетенията за стопаните, чийто добитък е бил евтаназиран.

Хората обаче смятат, че помощите са недостатъчни. А европейските експерти, които трябва да изследват животните, вече са в Ямболско. 

Постоянни полицейски патрули спират товарни автомобили на прохода "Шипка". Те проверяват колите с цел недопускане превозването на заразени животни от Южна към Северна България. Мярката е предприета заради сигнали за възможно транспортиране на животни от заразените райони в Ямболско и Бургаско. Полицейски патрули има и на прохода "Хаинбоаз". 

Увеличават компенсациите за собствениците на убити животни

В ямболското село Шарково, където над 3000 овце и кози бяха умъртвени, на стопаните вече са изплатени 305 000 лева. Към момента е спряно евтаназирането на животните заради агресия от страна на стопаните. 

Според Агенцията по храните най-вероятната причина за проникването на чумата у нас е нелегално вкарано животно от Турция. 

Днес стопаните чуха от земеделския министър, че обезщетенията за овцете и козите в Странджанско ще бъдат увеличени. В ефира на NOVA Румен Порожанов обясни, че базата е преизчислена и че ще предложи повече пари, дори за животните в оборите.

Стопаните в Шарково обаче пресметнаха, че и така компенсациите остават по-ниски от реалните им загуби и поканиха министъра да ги посети пак.

Загубени в сметките се оказаха разговорите между животновъдите и държавата. Миналата седмица те доведоха до около 300 лева за овца.

Къде в Европа и кога са убивани домашни животни?

"Прекалкулирахме цените, защото първоначалните бяха направени при по-ниска статистическа база. Калкулирахме и други разходи, така че да има адекватно обезщетение. Средната цена за животните под селекционен контрол е над 300 лв. Малко над 200 лв. ще бъде средната цена за останалите”, обясни Порожанов.

И прекалкулирането обаче не удовлетвори стопаните. Те изчислиха, че на глава животно се пада около 600 лв.

Освен базата, има и допълнителни суми, но и за тях стопани и държава се разминаха. Например, за животните в оборите.

"Обещаха около 30 лв. на глава животно, а в момента излезе информация за ставка 14 лв. Това не е ли подигравка с нас - да се говори едно, а да се получава друго”, каза една от стопанките.

Чумата по овцете в Странджанско е дошла от Турция

"Има и допълнителни компенсации. За животните, които са на обор, но не могат да предават млякото си, имаме гласувани 32 лв. Тази сума обаче ще бъде прекалкулирана, за да може да стане 40 лв. На база на протоколите, които ще имат за форсмажорно обстоятелство, стопаните ще могат да получат и допълнителната голяма субсидия, която е между 56 и 83 лв. Има и преходна национална помощ, която е в рамките на 40-50 лв.”, уточни министър Порожанов.

Президентът: Очаквам адекватни компенсации за стопаните на евтаназирани животни

Министърът обеща още на малките стопани с до 150 животни безплатно почистване и дезинфекция, а те поискаха гаранции, че другия път държавата ще предпази животните им навреме.

Европейските експерти, които трябва да изследват животните, вече са в Ямболско. Стопаните се надяват, че тяхното становище може да спре умъртвяването на добитъка им.

Междувременно стопаните на умъртвените животни се готвят да пътуват в сряда до София, за да протестират пред Министерския съвет. 

Гледайте повече във видеото. 

Репортери: Владислава Тричкова, Цеца Алексова, Рада Богданова

ГНЯВ ПО ВРЕМЕ НА ЧУМА - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.