Според Валери Симеонов тя няма право да присъства, тъй като заседанието е закрито

Омбудсманът Мая Манолова беше изгонена от заседанието на Тристранния съвет. Обяснението на вицепремиера Валери Симеонов беше, че дори Бойко Борисов не можел да присъства непоканен. 

Социалните партньори обсъждаха промени в системата на ТЕЛК.  

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Промяната на правилата за пенсиониране на миньори, които са били съкратени – това беше сред темите от дневния ред на Тристранния съвет. Техен автор е омбудсманът Мая Манолова, а вносител в парламента – ГЕРБ и Обединените патриоти.

„Аз съм вносител на този акт през парламента”, заяви Манолова.

„Г-жа Ангелова е вносител, обсъдихме го”, отговори Валери Симеонов.

"Мястото ми е там, където се обсъждат проекти, засягащи правата на гражданите", каза Манолова и обоснова присъствието си със законово право.

"Така е, ако бяхте поканена. Можехте да се обърнете към мен. Да дойдете и по силов начин да се опитвате да промените правилника – това е недопустимо. Така бих постъпил, ако дойде тук главният прокурор или премиерът – неканен", категоричен бе Симеонов.

Работодателските организации останаха извън спора, но според синдикалистите, имало кой да защитава правата на миньорите, без участието на омбудсмана.

„Не може вие да бъдете постоянно в ролята на надзорник на това какво се случва с Националния съвет. Още повече, че винаги така изнервяте обстановката, че просто е невъзможно да се работи”, заяви Ася Гонева, секретар на КНСБ.

„Повече от странно е синдикатът да е против пенсионирането на миньорите”, отговори Манолова.

„Далаверата, която Вие въртите с пенсионирането на тези миньори, които са напуснали миньорската професия преди 5, 10 и 20 години, е друго нещо”, отговори Ася Гонева.

„Много Ви моля, оставете ни да си продължим работата”, призова Симеонов.

„Ако си мислите, че позицията ви ще остане неогласена, няма да се случи”, отговори Манолова.

В крайна сметка точката за пенсионирането на миньорите беше отложена, защото нямало вносител, който да я представи. А, според Съвета, Мая Манолова не била изгонена.

„Това е фалшива новина. За мен са колегите, които ще потвърдят. Кой съм аз да гоня омбудсмана? Чисто и просто приложих правилника - при пълната подкрепа на участниците в Съвета”, заяви Симеонов.

В сянката на този скандал останаха промените в системата на ТЕЛК, които също бяха част от дневния ред на социалните партньори. Предвижда се инвалидната пенсия да се изчислява само за основно, но не и за съпътстващи заболявания. Очаква се Министерският съвет да реши за промените, след като реформата в ТЕЛК стана причина за протести на хора с увреждания.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.