България е единствената страна в ЕС, която се е справила с мигрантите, каза премиерът

Премиерът Бойко Борисов предложи на опозицията в парламента общо решение за миграцията. А именно - правителството да не може да взима решения по темата без одобрението на парламента.

До идеята за политически консенсус се стигна след предложените решения на управляващите и опозицията. От ГЕРБ предлагат депутатите да подкрепят позицията на Министерския съвет. 

Борисов: Нека всеки носи отговорност за границите си (СНИМКИ)

Социалистите обаче реагираха остро и настояха парламентът да възложи на МС да вземе решение срещу обратното приемане на мигранти у нас, както и срещу сключването на двустранни споразумения с други членки на ЕС.

Борисов се обърна към лидера на БСП с думите: "Нищо лошо няма парламентът да вземе решение да не подписва двустранни споразумения. Това се нарича консенсус". 

От левицата искат в срок до 30 септември правителството да представи пред НС предложенията на България за реформа на Дъблинския регламент. 

От ГЕРБ и "Обединени патриоти" предлагат парламентът да подкрепи позицията, изразена от България на заседанието на Европейския съвет на 28-29 юни 2018 г. по въпросите на миграцията, както и МС да отстоява националните позиции по всички законодателни предложения, свързани с реформата в Общата европейска система за убежище.

"Какво подкрепяте, като не знаете каква е била позицията на България? Не знаете, защото позиция на Република България няма. Няма приета такава от НС и от МС. Има личните емоции и намерения на Борисов, според ситуацията, в която се намира - в България - няма да ги пуска, а пред г-жа Меркел - май ще ги пуска", коментира Нинова, обръщайки се към управляващата коалиция. 

Патриотите от ВМРО поискаха закриване на центровете за мигранти в София

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов пък каза, че в предложението за решение на управляващите има последователност и е по-добро от това на опозицията.

"България има изготвена рамкова позиция по реформата за регламент Дъблин, като част от общата реформа на европейската система за убежище. Подкрепяме реформата на регламент Дъблин в посока по-справедливо разпределение на отговорностите и солидарност между държавите членки. Залагаме в българското председателство постигането на съгласие между държавите членки за създаване на работеща и устойчива система за убежище и управление на миграцията със следните елементи: силни външни граници на ЕС, в това число - общата им защита; сключване на споразумения с трети страни на транзит и произход на реадмисия; по-силната им ангажираност на тези страни за управление на миграцията на тяхна територия, в това число изнесени центрове и финансова помощ. Затова ЕС предвижда повече средства за миграция за новия програмен период", посочи Цветанов. 

Каракачанов: Откъде накъде България ще връща 45 000 нелегални имигранти

По думите му се предвиждат още възможности за доброволна релокация, а в извънредни ситуации, когато държавите членки са подложени на много силен натиск - задължителна релокация. Тя е ограничена по време и размер. Търсят се възможности за по-широко използване на временна закрила, поясни Цветанов.

"Министър-председателят не подписа споразумение и не водеше разговори по тази тема", подчерта лидерът на ПГ на ГЕРБ.

"Има един безспорен факт - към този момент България е единствената страна в Европейския съюз, която се е справила с мигрантите и е дадена за пример", заяви Борисов от трибуната в пленарна зала.

В изказването си пред депутатите Борисов сравни Нинова с Ангела Меркел. По думите му германският канцлер е казала изречението за покана на мигрантите след мощна хибридна атака. 

Борисов: Показахме как успешно можем да се справим с миграционната вълна

"Даваха Средиземно море, трупове, издавени хора, удавено малко детенце", припомни Борисов.

"Удивително ми напомня канцлерът на Вас! Със същите трикове я вкараха нея в тази процедура, както Вас - с козичките!", заяви Борисов, намеквайки за участието на Нинова и в дебата за чумата по животните в Странджа. И допълни: "Аз понеже много обичам животните и Ви завидях - и аз исках да ги погаля".

Очаквайте подробности!

Репортер: Лора Инджова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.