177 народни представители подкрепиха това предложение

България няма да приема върнати мигранти. Единодушно депутатите забраниха на правителството да се договаря с Европа да ни праща бежанци от Запад. Кабинетът може да взема решения по мигрантските въпроси само при мандат от парламента.

177 депутати гласуваха "за" общ политически консенсус по миграционната политика на страната. Премиерът Бойко Борисов предложи на опозицията в общо решение за мигрантите. 

77 депутати гласуваха "ЗА"общ политически консенсус по миграционната политика на страната! Премиерът Бойко Борисов предложи на опозицията в парламента общо решение за мигрантите. До предложението му се стигна след поредните обвинения за водената до този момент миграционна политика. Председателят на НС обяви 5-минутна почивка, по време на която всички парламентарни групи да обсъдят предложението на премиера Борисов. Което доведе до единодушната парламентарна подкрепа. 

Борисов предлага: Кабинетът да взима решения за миграцията само с одобрението на НС (ВИДЕО)

До предложението му се стигна след поредните обвинения за водената до този момент миграционна политика.

„Вие излагате две противоречащи си позиции постоянно. Тук, пред българския народ, говорите едно. Там, пред европейските си колеги, съвсем друго. Пред нас сте казали, че няма да ги пускате, а там сте предложили да ги приемем -  всяка държава според това какъв БВП има, колко население и какви получени молби има”, заяви Корнелия Нинова.

Борисов: Показахме как успешно можем да се справим с миграционната вълна

"Удивително ми напомня канцлерът Меркел на Вас. И със същите трикове я вкараха нея в тази процедура, както Вас с козичките. По същия начин Ваши депутати Ви заведоха в едно село, където има карантина, има чума, а Вие да галите козичката”, обърна се премиерът Борисов към Нинова.

Председателят на Народното събрание обяви 5-минутна почивка, по време на която всички парламентарни групи да обсъдят предложението на премиера Борисов. След нея Корнелия Нинова беше тази, която прочете общата декларация.

"Позиция на Република България няма. Няма такава приета в НС, няма приета такава от МС. Има личните намерения и емоции на г-н Борисов, според сотуацията, в която се намира. В България няма да ги пуска, ама пред г-жа Меркел – ще ги пуска", каза Нинова.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов пък бе категоричен, че предложението на управляващите е по-добро от това на опозицията. Той направи сравнение и с политиките, водени от кабинета Орешарски през 2013г.

"Ние бяхме свидетели, как бежанци не минават през филтрационни центрове. През съответните проверки, и не се въвеждаха в евродак системата. Уважаеми колеги, от БСП , ние подкрепяме нашето предложение за решение, защото в него има последователност и всичко това, което сме направили до настоящия момент дава много ясен отговор защо то е по-добро от ващо", подчерта Цветанов.

"От днес сме в нова ситуация, за всяка неуспешна политика е виновно правителството на Орешарски", контрира Нинова.

"Да не се впускаме в нападки кой е виновен – дали Орешарски, дали ние, всички сме виновни – бяхме неподготвени. Предлагам, решението е воля на парламента. Ние ще изпълним, като правителство това решение. Важно е да има консенсус и като тръгваме натам – да кажем по тези две точки нямам мандат. Искам, но не мога, защото парламентът е казал това трябва да мине по този и този начин", заяви от своя страна премиерът Борисов.

Репортер: Лора Инджова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.