Пациентите се оплакват най-често от повръщане, стомашно-чревни неразположения и висока температура

В разгара на лятото лекарските кабинети са пълни. А причината са летните вируси, които върлуват по Черноморието. По данни на здравната инспекциявъв Варна само за 2 месеца в областта са регистрирани над 200 случая на колити. А респираторните заболявания – около 400. В действителност те са в пъти повече.

Какви мерки предприемат властите и пациентите?

Лято, слънце, плаж, море и … грип. Средно 5 пъти – толкова често в година ни се случва да боледуваме заради инфекции.

СЕЗОНЪТ НА ЛЕТНИТЕ ВИРУСИ: Какво ни очаква и как да се предпазим?

Летният грип напълни лекарските кабинети. Пациентите се оплакват най-често от повръщане, стомашно-чревни неразположения и идват при докторите с висока температура.

От 18 години д-р Димитрова се грижи за пациентите си. От най-малките до най-големите.

„Имаме единични случаи на пациенти с оплаквания от диария и повръщане. Поне в моята практика. При разговор с колеги с повече деца с практиките и те казват, че това са единични случаи”, разказва д-р Христина Димитрова, общопрактикуващ лекар.

Повечето лекари не дават проби за изследване в регионалните здравни инспекции, направо изписват лекарства на пациента. А други се самолекуват. Затова статистиката е различна от картината пред лекарските кабинети. И все пак здравните власти отчитат по-малко регистрирани болни през юни и юли в сравнение със същия период на миналата година.

„Нямаме увеличение за Варна и областта като брой заболявания, но пък това е динамична картина и те могат по всяко време да става и повече и по-малко”, обясни д-р Ана Баева, РЗИ.

Но лекарите предупреждават: Колитите плъзват от замърсена вода, храна и прибори в заведенията на плажа.

Салмонела в няколко столични детски градини

„Много често тези заболявания са от храна, която е престояла на топло, на слънце, от недостатъчно добре измити ръце на продавачите в магазина или на консумиращия”, обясни д-р Баева.

Около 90% от заболяванията при децата са от бактерии. Това са инфекциите на мръсните ръце, затова ръцете трябва да се мият минимум 20 секунди. Пациентите знаят и се пазят.

При други инфекции вирусът се размножава в сливиците, затова ни боли гърло.

Профилактиката е сутрин след закуска да изпием сок от един лимон.

Ако консумираме недобре съхранена храна от животински произход, можем да се заразим със салмонела, без да разберем.

Повечето летни инфекции минават за 5-7 дни, но някои от по-упоритите могат да продължат и 10 дни. Заради висока температура до 39-40 градуса.

В разгара на лятото във Варна и Бургас откриват допълнителни медицински пунктове. Само във Варна те са над 30. Такъв има на сравнително малък плаж като този в к.к. „Св. Константин и Елена”.

На метър разстояние от пясъка за спокойствието на туристите бди реаниматорът Георги.

„За последните 5 години нямаме нито едно удавяне. Иначе чести случаи са мидички, стъкла, високо кръвно, на някой му е прилошало, паднало му е кръвното”, обяснява Георги Димов от „Света Клементина”.

Под зоркия му поглед плажуващите са спокойни, че има кой да им помогне при нужда. 

Морските ни курорти са с подсилени лекарски екипи до края на сезона, а през август – в сезона на отпуските се очаква бум на летните вируси.

Каква е ситуацията в София - гледайте във видеото

Репортери: Християния Червенкова, Василена Гръбчева

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.