Започва разчистване на терени по сухопътната граница между двете страни като целта е спешно изграждане на ограда

От днес започва разчистване на терени по сухопътната граница между България и Румъния. Причината - опасността от африканска чума по свинете. Целта е спешно да бъде изградена ограда, която да предпазва от преминаването на диви свине. Именно те биха могли да пренесат заразата от африканска чума на наша територия, смятат специалистите. 

ЗАРАДИ ЧУМАТА ПО СВИНЕТЕ: Строги мерки на границата с Румъния

Над 300 са огнищата на заразата африканска чума, които са открити до момента в Румъния. Това казаха за NOVA от Агенцията по безопасност на храните. Констанца и Тулча са областите, в които са огнищата, като Констанца се намира само на 60 км от българо-румънската граница.

Сред мерките, които страната ни е предприела, са засилено проверки на граничните пунктове, забрана за пренасяне на месо и месни продукти, всякакъв вид колбаси и продукти от свинско месо.

Според властите, са необходими изолатори за конфискуваните животни, които се превозват нерегламентирано. Областите, които взимат засилени мерки, са Добрич, Русе и Силистра. На гранично-пропускателните пунктове се изграждат площадки за дезинфекция на автомобилите, а на пътуващите се обяснява каква е причината за въвеждането на тези мерки.

По границата с Румъния властите са нащрек за африканска чума. На Дуранкулак всички автомобили и камиони, които влизат в България се проверяват щателно. Забранява се да се пренася месо, всякакви колбаси и продукти от свинско месо от Румъния към България. Сега се изземват колбаси, които не се претърпели термична обработка.

А конфискуваните продукти от румънски, молдавски и украински туристи се съхраняват в хладилни камери. След това се унищожават. Някои от румънските туристи са изненадани от екшън мерките у нас.

Дезинфекцията на автомобилите засега не е масова практика. От 2007-ма площадката за дезинфекция не работи. Търсят се пари, за да заработи скоро.

„В рамките на няколко дни ще се помъчим да го възстановим, да го заредим, така че да не извършваме дезинфекция на автомобилите с бензиновите гребни пръскачки”, каза директорът на БАБХ – Добрич, д-р Борислав Каменов.

От няколко дни сухоземната граница  от Силистра до Дуранкулак се разчиства и ще се постави бодлива тел, която да спре влизане на заразени диви свине в страната ни.

На собствениците на големите свиневъдни комплекси в Добрич, Русе и Силистра се препоръчва да поставят електронен пастир около фермите си. До 2 млрд. лева може да стигнат щетите, ако африканската чума по свинете влезе у нас, предупреждават от Съюза на ловците и риболовците.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.