Протестиращи жители заплашват, че ако магистралата мине през археологическите разкопки, ще се обърнат към Административния съд и ЕК

Ще премине ли автомагистрала „Струма” през древния град Скаптопара, открит край Благоевград. Официална позиция от Министерството на културата все още няма, но от Националния исторически музей загатнаха, че съществува компромисен вариант, при който археологията да не пострада.

Ще сложат ли край на археологическите разкопки на "Скаптопара"?

Вече няколко дни се чака окончателното становище на комисията към Министерството на културата, която трябваше да реши дали АМ Струма ще заобиколи разкопките или ще мине през тях. Засега изглежда, че вариантът, който ще се избере, е по-ценните сгради да бъдат преместени встрани от магистралата, а тя да мине по първоначалното си трасе, заличавайки направените разкопки.

Археолозите казват, че ценните сгради в обекта са три - баня, римска гробница и малка църква. Две от тях – гробницата и църквата попадат в трасето на магистралата. Според експертите те могат да бъдат преместени без да им се причинят каквито и да било щети. 

В ЗАЩИТА НА ДРЕВНО СЕЛИЩЕ: Протест в Благоевград

„Това да се демонтират и да се преместват знакови археологически обекти в цял свят е правено много отдавна.  Те даже камъните се номерират, така че всеки се поставя на оригиналното място, на което е стоял. И ще бъде преместено на терен, на който няма да пречи на останалата инфраструктура. Изключително умно решение”, каза директорът на НИМ доц. Бони Петрунова.

В Благоевград обаче категорично не приемат варианта ценните сгради да бъдат местени. Хората, които няколко месеца протестираха в защита на древния град, настояват всичко в археологическия обект да остане така, както е открито.

Скелет на 4000 години и кинжал от Бронзовата епоха в гробна могила край Приморско

„Ние искаме това да се запази като археологически обект и той да стане атрактивен туристически обект”, твърди Лазар Андреев.

„Има над 100 хиляди недвижими културни ценности само регистрирани в България, ако всичко това се запази на място – ние няма да има къде една нова къща да построим”, заяви директорът на НИМ.

Археологическият обект беше закрит в края на миналата седмица. Оттогава постоянна охрана на място няма. Протестиращите заявиха, че ако бъде взето решение АМ "Струма" все пак да премине през разкопките, те ще реагират с жалби – до Административния съд и до Европейската комисия.

Репортер: Антон Чавдаров

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.