Експонатът е намерен на Перперикон

Бронзов кръст с разпънатия Христос е сред находките от тазгодишната археологическа кампания на Перперикон. Вътрешността му е куха и там са носени свети мощи. 

Археологическият сезон започна на 25 юни, като през него учените ще проучват църква в т.нар Южен квартал на Перперикон, пише БГНЕС.

Археолог: Гробницата край Маноле е научна сензация (ВИДЕО)

Над 130 находки бяха открити в рамките на няколко седмици. Сред тях са бронзови монети от X -XI век, детски гривни и фибула от IV век, която представлява подобие на щипка за закрепване на тогата на владетеля. 

Проучва се и добре запазена 22-метрова базилика на два етажа. По думите на проф. Николай Овчаров няма съмнение, че става въпрос за епископска резиденция. 



"Според нас това е една от най-ранните епископски резиденции в началото на V век. Там са се извършвали по-голямата част административните и църковните дейности. Перперикон отново доказа, че е енциклопедия за развитието на ранното християнство“, отбеляза Овчаров.

Ще мине ли АМ "Струма" през древния град Скаптопара?

Археологът разкри, че в момента се подготвя голяма книга с обем от 500-600 страници, която ще разкаже за цялостната история на комплекса Перперикон. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.