За да станеш планински спасител, се изисква сериозна подготовка и силна мотивация

Могат ли прокурор, финансист, пожарникар, геодезист, авиотехник и театър майстор да бъдат колеги и да имат обща кауза? А именно - спасяването на човешки животи?

Те са отрядът доброволци към спасителната служба в Дупница и дават цялото си свободно време за нея – службата в планината. За спасителите по воля, а не по задължение, разказва екип на „Събуди се”

Ранен белгийски младеж беше спасен в Рила (ВИДЕО+СНИМКИ)

Общо 21 са доброволците спасители към Планинската спасителна служба към Българския червен кръст. И един желаещ да бъде спасител – Евелина, единствената жена в отбора, но не и първата. Докато спасяващите животи разказват за историята на службата, споменават, че именно в този отряд някога е била приета първата жена, планински спасител.

Кучето Тоби и доброволците си спомнят за акцията преди три седмици за изоставените и спасени от тях хора. Носят на ръце пострадал повече часове по стръмния терен и му спасяват живота, макар други да са го изоставили.

За да станеш планински спасител, се изисква сериозна подготовка, силна мотивация и четири курса в продължение на две години. За старшия в групата многото изисквания са причината днес все по-малко хора да искат да дойдат в редиците на отряда. Днес спасителите доброволци се налага сами да купуват екипировката си.

От скоро освен доброволци, има и един щатен спасител – Божидар, чийто син Мартин следва стъпките на баща си.

Повече за доброволците разберете във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.