Главният архитект на София призова за стимули за собствениците да поддържат емблематичните стари постройки

След пожара в „Царските конюшни” министърът на културата призна, че има много примери, които показват, че дори сегашните правила за опазване на ценните сгради се нарушават. Главният архитект на София пък призова за стимули за собствениците да поддържат емблематичните стари постройки.

Пожарите в изоставени културни паметници не са изключение. По-скоро правило е това, че повечето са изоставени, защото поддръжката им е скъпа. А отношенията между собствениците и институциите са заплетени.

Паралелите между горенето на „Царските конюшни” в София и Тютюневите складове в Пловдив през 2016 г. са неизбежни. И в двата случая пламъците избухнаха късно през нощта в почивен ден.

Спешно обявяват „Царските конюшни” за паметник на културата (ОБЗОР)

За палежа в Пловдив виновен се оказа бездомник, който ще лежи в затвора четири години. Две години след палежа, укрепването на един от трите склада е в начален етап.

„На практика ще бъде възстановен във вида, в който е бил. Вече са направени част от снимките по фасадите, има парченца от различните видове орнаменти, които са снети и голям брой снимки”, заяви Димитър Кацарски, зам.-кмет на община Пловдив по строителна политика.

А законът задължавал всички унищожени паметници на културата да бъдат възстановявани.

„ЦАРСКИТЕ КОНЮШНИ”: Защо комплексът трябва да бъде запазен?

„Все още битува едно мнение, което е характерно за нас българите – че като запалиш, като срутиш, то се маха, то вече не е паметник! Ми не, паметник е! Такъв е нашият закон”, заяви министърът на културата Боил Банов.

Също в почивен ден, през 2017 година, започна разрушаването на „Двойната къща”. Статутът й е отменен половин година по-рано. И също е горяла, била неподдържана.

Днес на мястото на „Двойната къща” има паркинг.

Но според министъра на културата „Двойната къща” също щяла да бъде възстановена.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА ПОСТРОЙКИТЕ СЛЕД ПОЖАРА

„„Двойната къща” ще се възстанови в рамките на проекта, който е одобрен преди 4 или 5 години с имплементиране на сградите”, заяви министър Банов.

Друг емблематичен случай на пожар в сграда паметник на културата е в бившия театър „Ренесанс”  после дискотека, но вече от години сградата е пуста и неподдържана.

През 2016 година имало проект за разрушаване на сградата, но документите били върнати за съгласуване с Министерството на културата.

Според главния архитект на София, за да не пустеят ценните сгради на България, собствениците им освен задължения, трябва да имат и стимули.

Пожар унищожи почти напълно „Царските конюшни” в София

„При липсата на механизми, с които да се получават конкретни бонуси към тези инвеститори, а само репресии, се получава една ситуация, в която собствениците, когато не са убедени, че трябва да запазят тази сграда, започват умишлено или неумишлено, оставят тази сграда безстопанствена”, обясни Здравко Здравков, главен архитект на София.

И министърът призна, че неспазването на правилата прави обществото чувствително към подобни проблеми.

„Защото сме пълни с примери в областта на културното наследство и в коя ли не област на държавата, за тези 30 години наследство, за извършване на страшни простотии”, заяви в ефира на NOVA министър Банов.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.