Кои от задържаните ще се сдобият с обвинения и какви точно ще стане ясно след ден

Общо 7 българи, задържани заедно с Димитър Желязков – Митьо Очите, при специализирана полицейска операция в Истанбул, са предадени от турските власти на България на ГКПП „Капитан Андреево”, съобщават от МВР. Южната ни съседка ги предала с мотива, че представляват опасност за националната й сигурност.

Митьо Очите е арестуван в Истанбул

Наложени са им мерки за неотклонение за срок до 24 часа. В рамките на срока на задържане ще бъдат проведени процесуално-следствени действия, които ще бъдат докладвани на Специализираната прокуратура, допълват от вътрешното ни ведомство. Арестуваните ще бъдат разпитани за отношенията им с Желязков и за престъпната му група, която се разследва в момента.  

При операцията в южната ни съседка беше арестуван Митьо Очите, след като за задържането му бе издадена червена бюлетина от Интерпол. Той е обвинен в това, че е ръководил организирана престъпна група за рекет, палежи и наркотици. Държавното обвинение твърди, че бандата изнудвала успешни бизнесмени от района на Южното Черноморие да плащат „такса спокойствие”. Тези, които отказвали, били наказвани.

Иззеха оръжия и пари от дома на Бенчо Бенчев (ВИДЕО+СНИМКИ)

С Желязков в хотел в Истанбул са били бившият депутат с два мандата от листата на ДПС Несрин Узун и заместник-председателят на Общинския съвет на Бургас Бенчо Бенчев. Името на Бенчев нашумя, след като лидерът на БСП Корнелия Нинова се ядоса на „Ролс-Ройс"-а, който той притежава. Бенчев отдавна се свързва с Димитър Желязков. Общинарят е един от собствениците на охранителна фирма "Аркос", в която Митьо Очите е консултант. А след престрелката в ресторант в "Слънчев бряг" през юни 2016 г. именно Бенчев помогна за лечението на Желязков.  

В неделя следобед беше извърпен и обиск в дома на Бенчев, при който бяха иззети оръжия и пари.

В дома и фирмите му е открито черно счетоводство с бележки колко пари да се дадат на лидера на организираната престъпна група”, каза заместник-главният прокурор Иван Гешев.

Затова се проверяват всички фирми както на Бенчо Бенчев, така и тези, за които се твърди, че са на Димитър Желязков.

На името на Бенчев била наета и стаята в хотела в Истанбул, в която бяха извършени арестите на сънародниците ни. Заради това общинарят може да се сдобие с обвинение за лично укривателство. Бенчев вероятно ще отговаря за пране на пари и участие в организирана престъпна група, съобщи още Гешев.

СПЕЦАКЦИЯ В БУРГАС: 19 души в ареста, издирват Митьо Очите за рекет и дрога (ВИДЕО)

БСП се разграничиха от Бенчев и обясниха, че той не е член на партията и е избран от гражданската квота.

"Бенчев незабавно трябва да освободи всички постове и да напусне Общинския съвет на гр. Бургас. Този случай е образът на икономическо-политическа криминална спойка на интереси и пари. Той е ярък пример за модела на прехода. И не е единствен в страната. И не само, че няма да послушам съветите да си мълча и да се сниша, а много категорично ще заявя: няма наши, няма ваши. На този модел трябва да се сложи край", написа лидерът на социалистите Корнелия Нинова в профила си във Facebook.

Реакция имаше и от страна на ГЕРБ. Заместник-председателят на партията Цветан Цветанов изрази надежда, че "е дошъл моментът за прочистване на червените редици". И си пожела "през новия сезон гущерът окончателно да е откъснал опашката си". 

Оставиха за постоянно в ареста и петимата задържани при акцията в Бургас

Заместник-главният прокурор Иван Гешев каза, че данни за участие в престъпна дейност на Несрин Узун нямало. Нямало и следа от издирвания общински съветник от Несебър Пейко Янков.

Гешев допуска, че Митьо Очите сам ще реши да се изправи пред българския съд.

"Каквото и да мислим за този човек, той определено не е страхлив и няма проблеми да се яви пред нашето правосъдие за разлика от други хора, които се намират в чужди държави", коментира още Гешев.

Окончателните обвинения за задържаните в Турция ще станат ясни след ден.

Общо 19 души, за които се смяташе, че са участвали в престъпните дейности у нас, бяха арестувани при спецакция в Бургаско преди дни. Прокуратурата поиска петима от тях да останат за постоянно за решетките. Късно в събота вечер Специализираният съд постанови именно това след продължило повече от пет часа заседание.

Репортери: Надя Ганчева; Цеца Алексова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.