Младите хора искат да дадат пример на децата

Студенти изрисуваха фасадата на детска градина, за да отправят послание към децата. Творбата им преплита българска шевица с космически символи.

Тя е студент по стенопис, той също. Освен любовта към изкуството като цяло, ги свърза и първият им общ проект - детска градина с шевица. В шевицата - космонавти, планети и ракета.

“Тази голяма ракета е направена от книги - може би до някаква степен искам да покажа на децата колко е хубав светът на книгите и да не навлизат чак толкова много в света на технологията”, споделя Мария Матовска, студент в Националната художествена академия.

Идеята за стенописа не е случайна. Детската градина се казва "Ракета".

Художници представят модерно изкуство по стени и дувари (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Шевицата се опитах всъщност да е едно голямо слънце, с тези лъчи отстрани  да се запази това българското. Младите хора трябва да дават пример на децата - ние сме бъдещето", добавя Мария.

Изрисуването отнема десетина дни, вложени са десетина литра боя, повече от 20 цвята и 20-ина видове четки за различните детайли.

"Валя, но ние бяхме тук всеки ден. Бяхме тук при всички възможности и много се забавлявахме",  каза Мария.

Десетки сложни рисунки покриха сгради във Вашингтон (ВИДЕО)

”Когато започнахме да го реализираме, градината още не беше излезнала във ваканция. Имаше още групи и на всички, които минаваха, им беше много интересно, особено вишката, с която рисувахме. Казваха, че е багер", разказва Иван Монев, студент в Националната художествена академия.

Да направят проект за стенопис е задължително за студентите в трети курс в академията. Само някои се реализират. Затова Мария вече мечтае по-смело.

"Това беше специално, много голямо и леко стресиращо като размер. Сега ми се иска още по-голямо да бъде. Дано в бъдеще да имам тази възможност", добави Мария.

Надява се децата и възрастните да се припознаят в посланието за четенето и полета на въображението.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.