120 творби на Марио Жеков ще бъдат представени в Националната художествена галерия

За първи път събират платната на един от най-големите майстори на морския пейзаж - Марио Жеков. Десетилетия името му е по-известно в чужбина, отколкото у нас. Изложбата е посветена на 120-годишнината от рождението му.

Показват 91 картини с българска живопис от колекцията на Боян Радев (ВИДЕО)

Като млад Марио Жеков е мобилизиран и изпратен на фронта. Край Дойран попада в плен. Случайността го изправя пред френски офицер, който го съветва да учи живопис във Франция. 7 години по-късно, след редица спънки и с шепа спестени пари, той сбъдва парижката си мечта.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ: Показват костюмите на едни от най-големите ни кинозвезди (ВИДЕО)

"Учи там и работи. Запознава се с изкуството на Матис. Той много пътува. Връща се в България, пак заминава. Едно непрекъснато пътуване, но винаги е обветрен от хубавите ветрове около морето", каза Весела Радоева

Зрелищна изложба "Живите динозаври" във Варна (СНИМКИ)

Сред скалите и плажовете на Созопол, Несебър и Балчик, той пресъздава безкрайните превъплъщения на морето.

В ПАМЕТ НА МАЕСТРОТО: Последната изложба на Светлин Русев беше открита на рождения му ден

Да притежаваш картина на художника, влюбен в морето, е истинска гордост. Платната на Жеков са изключителна рядкост. Държат високи цени и е почти невъзможно да ги откриеш по аукциони.

"През 1951-ва се създава предприятието "Балкантурист", което има рекламна политика и се правят много красиви и атрактивни плакати. Това са негови репродукции от истински картини", допълни още Радоева.

Националната художествена галерия ни предоставя уникалната възможност да видим цели 120 творби на Жеков. В ретроспективната експозиция са включени картини от фондовете на художествените галерии от цялата страна.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.