Димитър Желязков-Митьо Очите е мениджър в компанията

Специализираната прокуратура е възложила на Националната агенция за приходите и ГД „Национална полиция“ проверка на дружество "Аркус-сигурност Бургас“ и свързаните с него физически и юридически лица. Това съобщиха от държавното обвинение в петък.

Проверката се възлага във връзка с разследване на спецпрокуратурата на организирана престъпна група за рекет, побои и разпространение на наркотици, за чийто лидер е сочен Димитър Желязков-Митьо Очите. По делото към наказателна отговорност са привлечени 10 души, съобщават още от прокуратурата.

Шефът на „Аркус” за Митьо Очите: Занимаваше се с търсене на обекти

Изпълнителен директор на „Аркус” е бившият началник на сектор „Криминална полиция” към ОДМВР-Бургас Иван Владимиров. Желязков пък работел във фирмата като мениджър, който търсел обекти за охрана, обясни Владимиров в ефира на NOVA в четвъртък.

Съдружници на Владимиров в „Аркус” са заместник-председателят на Общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев и Георги Дросев. Двамата придобиват акции след показния разстрел на гард на Желязков пред дискотека преди две години.

Фирма "Аркус" работи за държавни институции и общини. В Община Айтос например, компанията е спечелила поръчки за над 73 000 лева.

КОЙ КОЙ Е В БУРГАС?: Има ли връзки между охранители и униформени?

Охранява и обекти на митниците в Бургас, Ахтопол, Несебър и Ямбол. От Агенция "Митници" уточниха, че не става въпрос за физическа охрана, а за СОТ.

В Община Несебър "Аркус" е спечелила поръчки за над 100 000 лева за охрана на две КПП-та.

Охранява и НОИ Бургас срещу близо 50 хиляди лева.  

При проведената на 2 август специализирана акция в Бургаско бяха претърсени над 30 различни адреса, включително и офиси на фирми и домове. В някой от тях бяха открити пари, оръжия, боеприпаси и черно счетоводство с бележки за суми, които трябвало да се дадат на Желязков.

Той беше задържан в хотелска стая в Истанбул и към момента е под стража в Турция. Очаква се да бъде екстрадиран в България, където да бъде изправен пред съда.

Петимата от групата на Митьо Очите остават зад решетките (ВИДЕО)

При спецакцията бяха арестувани общо 19 души. Прокуратурата обаче поиска само петима от тях да останат зад решетките.

От всички с обвинения в неизвестност е само общинският съветник от Несебър Пейо Янков, който се издирва с червена бюлетина.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.