От няколко седмици китайският мегаполис е обхванат от небивали горещини

Горещините, обхванали Шанхай това лято, кара някои жители на китайския мегаполис да спят навън в търсене на известна прохлада, често по пейките и тротоарите на известен търговски булевард, предаде Франс прес.

Денем улица "Нанкин" - широка пътна артерия, по протежение на която се издигат големи магазини - е превзета от тълпи от туристи и разхождащи се хора. С падането на нощта и затварянето на магазините обаче, тя привлича жители на района, които се опитват да се спасят от задуха и жегата в тесните си жилища. Те щурмуват пейките, а някои се настаняват направо на тротоара.

От няколко седмици Шанхай е обхванат от небивали горещини. Вчера температурата превиши 35 градуса по Целзий - 16-ти ден това лято.

 

Евтините жилищни блокове в центъра на Шанхай са строени отдавна и в тях често няма климатици, а дори да има, много шанхайци са с ограничени доходи и се стараят да не ги ползват непрекъснато, за да не плащат високи сметки.

Към 4 часа сутринта в нощта срещу четвъртък по тротоарите на ул. "Нанкин" можеха да се видят да спят дълбоко най-малко стотина души - жени и деца, но главно съблекли се до кръста мъже. Лек бриз откъм близката река Хуанпу разхлаждаше донякъде въздуха, облекчавайки спящите върху одеяла или вестници хора.

Други си бяха устроили импровизиран бивак на Площада на народа, където се намира най-големия парк в града, или спяха дълбоко, свити на кълбо, пред витрините на луксозните бутици. Имаше и хора, легнали направо на земята, без риза и боси, с бутилка вода и китайско хлебче до себе си.

В последните седмици шанхайците масово превземат метростанциите, търговските центрове, библиотеките и други обществени места с климатични системи, за да преживеят горещините. Едно от най-предпочитаните места са мебелните магазини ИКЕА, където посетители се отпускат изтощено за кратка сиеста върху леглата и канапетата, изложени в хладните халета.
През юли миналата година в Шанхай беше отбелязан нов температурен рекорд от 40,9 градуса, припомня АФП.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.