Взетите до момента 8 000 проби ще се изследват в лаборатории в няколко европейски държави

Държавата спря скандалната обществена поръчка за чумата по животните. До развръзката се стигна след намесата на премиера.

Както ви разказахме в Новините на NOVA, компютърна фирма, създадена преди месец от 28-годишен служител на „Паркинги и гаражи”, спечели поръчка за доставка на препарати за диагностициране на чума.

Премиерът Бойко Борисов се закани, че при сериозно нарушение ще има уволнения. Засега обаче няма.

Компютърна фирма ще доставя препарати за чумата по овцете

В четвъртък стана ясно, че единствената поканена за участие фирма е току-що създадена и предимно с компютърна дейност. До решението се стигна днес следобед.

Първо премиерът Борисов каза, че ще провери случая и се закани, че ако има проблем поръчката ще бъде спряна. А след това нареди това да се случи. От Агенцията по храните пък казаха, че проблем няма. Тази фирма е единствената възможна, но ще изпълнят нареждането. А за нужните препарати за диагностициране ще потърсят съседи. Надяват се всички да откликнат.

Премиерът проверява конкурса за доставка на препарати за чума по овцете

„Заради такива гадове не искам всеки ден да се обяснявам на кого ли не”, заяви Борисов.

„Казваме, че прекъсваме”, заяви Дамян Илиев, шеф БАБХ.

Проверката започна по обед.

„Ако са направили такъв заход или такава работа, ще анулирам конкурса и ще ги изгоня. Това мога да ви обещая”, заяви Борисов.

Няколко часа по-късно стана ясно, че оставки засега няма да има

„Не ми е поискал”, заяви Дамян Илиев.

Досега поръчката не била спряна, защото от Агенцията били сигурни, че няма нарушения.

„Ние даже при такава извънредна ситуация не е нужно да обявяваме поръчка, може директно да сключим договор”, обясни Дамян Илиев.  

Ситуацията е извънредна, защото се увеличил периметърът не територията, която трябва да бъде проверена. От 10 на 20 км. Така нужните комплекти за диагностика са хиляди, а ние ги нямаме. Единствената фирма, която, според Агенцията,  може да ги достави е „Глобул Вижън” 2018. Затова и тя била единствената поканена за изпълнение на обществената поръчка. 

„Няма друга законова възможност да се набави диагностикум”, заяви Илиев.  

Собственик на фирмата е 28-годишният Никола Явахчов. С афинитет към компютрите, каквато според търговския регистър е и основната дейност на фирмата и коренно различна професия - от 4 години работи към ЦГМ като касиер - охранител на един от паркингите в София.

Преди около половин година открил пазарната ниша. И започнал преговори с френска лаборатория - единствената, която произвежда комплектите за диагностика, които могат да се използват у нас.

„Това е бизнес и се нарича предприемчивост. Ако искате, питайте Бил Гейтс как е започнал”, коментира Никола Явахчов.

Наложило се да направи фирма, защото лабораторията нямало как да сключи договор с физическо лице. А фактът, че фирмата е регистрирана в края на юни - около седмица, след като беше открито първото огнище на чума, е случаен, твърди Никола. 

Засега бизнесменът Явахчов отказва да застане пред камерата ни. Оказа се и в отпуск от работното си място.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.