Румънски емигранти се върнаха в родината си, за да демонстрират с искане за правова държава

Мащабен протест и сблъсъци между десетки хиляди демонстранти и полицията в Букурещ.

Румънци, емигрирали в чужбина, се върнаха в родината си за демонстрация за правова държава. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Между 30 000 и 50 000 протестираха в петък вечерта в Букурещ, пише Би Би Си, като се позовава на местни медии.

Протестиращите се опитаха да пробият полицейските заграждения пред сградата на правителството. Органите на реда използваха  сълзотворни гранати и водни оръдия.

Има много ранените и арестувани. 

По информация на Би Би Си и "Ройтерс" около 100 души са ранени и са имали нужда от лекарска помощ. Има и поне 10 пострадали полицаи. "Дойче Веле" пък съобщава за минимум 250 ранени, които са потърсили лекарска помощ.

Агенция "Аgerpres" съобщава дори за 440 ранени в сблъсъците, сред които и 24 служители на силите за сигурност. 

 

Членовете на румънската диаспора са пристигнали в столицата на Румъния от няколко европейски държави.  

Протестиращите носеха знамена на Румъния и ЕС и скандираха „Справедливост, а не корупция". Протестиращите искат разпускане на парламента и обвиняват управляващата Социалдемократическа партия в опити да отслаби  съдебната система. Протестиращите настояват за предсрочни избори, правителство на технократи, независимост на правосъдието, а също създаване на еднокамерен парламент, в който да влизат 300 сенатори, от които 100 да бъдат представители на диаспората, предаде БГНЕС. Общо протестиращите имат 20 искания. Хората са недоволни от данъчната система и пенсионната реформа, системата за социална помощ. Те настояват също за развитие на икономиката, селското стопанство и предприемачеството, електронно гласуване.

 

Румънският президент Клаус Йоханис осъди случилото се и заяви, че вътрешният министър Кармен Дан трябва незабавно да обясни начинът, по който е управлявала събитията, предава Agerpres.

„В една автентична демокрация, всеки човек има правото да протестира, но насилието не е приемливо, независимо от политическите мнения. Твърдо осъждам бруталната намеса на жандармерията, която е твърде диспропорционална с демонстрациите на мнозинството от хора на площад „Виктория”. Опитът да се сломи волята на хората, чрез насилствена реакция на правоприлагащите сили е укоримо решение. Вътрешният министър трябва незабавно да обясни начина, по който управлява събитията през тази вечер“, заяви Йоханис, предаде агенция „Фокус”.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.