Само за минути валутата потъна с 14%

Рекорден срив на турската лира. Само за минути валутата потъна с 14 процента. А за два дни загуби общо 20 % стойността си.

Сега с 1 американски долар могат да се купят малко над 6 лири. Сривът на валутата дойде като мигновена реакция на решението на Вашингтон да увеличи митата.

Така Дипломатическата война между Турция и Съединените щати се превърна в икономическа. Тръмп удвои митата за алуминий и стомана за южната ни съседка, а Ердоган призова хората да купуват лири и да потопят долара, за да спечелят „националната борба” срещу „икономическите врагове”.

Америка удвои митата за внос на алуминий и стомана от Турция

На митинг в Байбурт турският президент призова народа да се включи в спасяването на лирата.

„Ако някой има долари, евро или злато под дюшеците, трябва да отидат до банките и да ги обменят в лири. Това е национална битка. Това ще бъде отговорът на моя народ на тези, които водят икономическа война срещу нас”, заяви Реджеп Ердоган - президент на Турция.

Ердоган недвусмислено заяви, че отношенията с държави, които са икономически врагове, са достигнали кипяща точка и вече са непоправимо накърнени. Турският президент увери хората, че е готов за всички негативни последици и подчерта, че е постигнат значителен напредък за намиране на алтернатива чрез връзки с Русия, Иран и някои европейски държави.

Часове след изказването на Ердоган туит на Тръмп предизвика нов срив на турската лира.

„Току-що наредих двойно увеличение на митата за стомана и алуминий за Турция, тъй като тяхната валута, турската лира, се понижава рязко в търговията спрямо нашия силен долар! Митото за алуминий вече е 20%, а за стомана - 50%”, написа Тръмп.

Кризата с турската лира излезе извън пределите на южната ни съседка и инвеститори започнаха да разпродават акциите си в европейски банки, които са най-големите кредитори в Турция. Което повлече надолу и стойността на еврото в търговията тази сутрин. 

Според български анализатори през уикенда международните финансови институции трябва да се намесят, за да стабилизират лирата.

Турската лира продължава да отслабва спрямо долара

„Или МВФ, ЕС, Световната банка и т.н. тръгва да помогне на Турция. Това означава,  че в същия момент ще спрат  проблемите на Турция. Или ще видим финансов колапс”, коментира Цветослав Цачев, финансов анализатор „ЕЛАНА”.

В България най-засегнати са фирмите, които изнасят в Турция.

Напрежението между Турция и Съединените щати се увеличи след посещение на турска делегация във Вашингтон. Дипломатическият разрив е заради отказа на турските власти да екстрадират американския пастор Андрю Брънсън, който е обвинен в тероризъм в Турция и под домашен арест. Вашингтон наложи санкции срещу двама турски министри, а оттогава турската лира се срина още повече и така тя загуби вече над 35 процента от стойността си от началото на годината досега.

Репортери: Тоня Димитрова, Ина Гълъбова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.