69 болнични директори не са подали декларации за имущество и интереси в срок

69 болнични директори не са подали декларациите си за имущество и интереси в срок. Това показва справка на страницата на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество.
 
В закона за това се предвижда глоба. Тя е на стойност от 1000 до 1500 лева при първо нарушение. Ако и догодина се направи същият пропуск, паричното наказание става от 2500 до 5000 лева. 
 
От 2017-а вече и ръководителите на лечебните заведения трябва да подават годишни декларации за имущество и интереси. Такива отчети трябва да дават и президентът, премиерът, депутатите, министрите, управителят на Българската народна банка, членовете на Висшия съдебен съвет и много други.
 
От декларациите на болничните директори е видно, че най-богатият сред тях е професор Генчо Начев. Той е начело на „Света Екатерина”. Има банкови влогове за над 6 милиона лева, четири къщи с двор, четири апартамента , земеделски земи, три леки автомобила и участие в компанни с различна дейност, една от тях е ВЕЦ. 
 
Доктор Дечо Дечев от около месец е управител на Националната здравноосигурително каса, но през 2017-та е подал декларация като директор на болница „Свети Иван Рилски”. Той има шест имота. Сред тях е къща с двор, мезонет в Гърция, апартамент и парцел. Банковите влогове на Дечо Дечев са общо 255 000 лева. Почти толкова са и влоговете на директора на друга известна столична болница – „Света Анна”. Славчо Близнаков е декларирал пред властите, че има 262 671 лв. в банка, 2 апартамента, 3 ниви и два парцела. 
 
Много по-малко имущество е декларирал, че има директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” – професор Асен Балтов. Според декларацията му той държи в банка около 177 000 лева, има два апартамента в София и Арапя. 
 
Поглед към декларацията на директора на болницата във Враца пък показва, че той и съпругата му имат три апартамента в София, гараж, магазин и ателие – също в столицата. Не държи пари в банка, но има 60 000 лв. налични парични средства. Лечебното заведение, на което е начело Евгени Любенов е пред фалит, а държавата започна оздравителен план. 
 
Декларираното имущество на всеки на висок държавен пост може да бъде видяно тук.