Те настояват за оставка на правителството и предсрочни избори

Втора нощ десетки хиляди емигранти, завърнали се Румъния, излязоха на протест срещу корупцията и правителството. Недоволството на площад „Виктория” този път премина без ексцесии и напрежение между протестиращите и жандармерията.

Позиция на жандармерията за протеста в петък е, че употребата на сила е била наложителна.

Тя обаче стана повод за политически престрелки между президент и премиер.

Президентът Клаус Йоханис взе страната на протестиращите, а премиерът Виорика Дънчила защити действията на полицията.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

По данни на Аджерпрес в събота вечерта на протеста пред сградата на правителството са се събрали повече от 25 000 души. Според Ройтерс демонстрантите са били около 40 000, по-малко от 100-те хиляди от предишната вечер. Те протестираха срещу политиката на левоцентристкото правителство на Социалдемократическата партия и Алианса на демократите и либералите, настоявайки за неговата оставка и предсрочни избори. 

Протестиращите носеха румънски знамена и знамена на Европейския съюз, надуваха вувузели и скандираха: "Оставка!", "СДП - червена чума", "Румъния събуди се!" и "Няма да си тръгнем!". На площада бяха разположени подразделения на жандармерията и пролицията, както и линейки. Автомобилното движение в района беше ограничено. Участниците в мирния протест започнаха да се разотиват около 23,00 ч. 

Протести имаше и в градовете Клуж, Сибиу и Брашов в Трансилвания, в Тимишоара на границата със Сърбия и в източния град Яш. 

КЪРВАВ ПРОТЕСТ В РУМЪНИЯ: Стотици ранени и десетки арестувани (ВИДЕО)

За да не се стигне до напрежение, своята заслуга има и един емигрант. Джони е живее и развива бизнес в Дания от 5 години. Прибира се преди ден в Румъния и вижда по телевизията сблъсъците между жандармерията и хората. На поредния протест той реши да подари бели рози на служителите на реда.

„Те са чисто бели. Белият цвят на розата е символ на мир, тишина, свобода”, заявява Джони.

На свой ред охраната на протеста подари розите на дамите зад загражденията.

„Одобрявам това и ги разбирам, защото на тях трябва да са им свободни ръцете”, заявява Романа.

Решението на Джони обаче срещна и неодобрение сред част от румънците.

„Неодобряват, но не всички, а само някои. Те са ядосани на правителството”, коментира Джони.

За разлика от събитията в петъчната вечер снощния протест премина без провокации и ексцесии. За да подкрепи близо 100-те хиляди недоволни от правосъдната система хора, на площад „Виктория” се появи една от популярните личности в Румъния със своите ярки позиции – 102-годишният Михай Шоба.

„Тук съм да подкрепя хората в борбата им за правосъдие и да им вдъхна кураж”, коментира Шоба, философ.

А момчето, което подаряваше рози и говореше за мир, поиска и още нещо:

„Искаме друго правителство в Румъния. Живея в Дания, но се връщам в Румъния, защото чувствам, че това е моята страна.  Пет милион румънци работят извън страната. Ние не сме глупави. Завършили сме университети, развиваме бизнес навън. Ние не работим, къде да е”, заявява Джони.

Неодоволните румънци, работещи извън страната си ще продължат и утре с протестните си действия, пред сградата на правителството в Букурещ.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.