Президентът се включи в празника на българските Военноморски сили

„Непрекъснато нараства значението на Черноморския регион, в който се преплитат много и често конфронтиращи се геополитически и икономически интереси”. Това заяви във Варна президентът Румен Радев, предаде агенция „Фокус”.

Президентът е гост на празника на българските Военноморски сили и тържествения ритуал по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от випуск 2018 на Висшето военноморско училище във Варна.

Борисов: Силен е този политик, който върне живи и здрави войниците

Президентът Радев се обърна към курсантите и им каза, че трябва да решават задача в сложна обстановка, със стара техника, в условията на остър дефицит на материални ресурси.

„На вашето поколение се пада една от най-важните мисии - да въведете, да внедрите и да разгърнете пълните възможности на новата техника, която нашите Военноморски сили заслужават и която трябва да постъпи на въоръжение в най-скоро време. Носете пагоните, които днес получихте с достойнство и чест. Всичко друго могат да ви отнемат, но вашата офицерска чест и достойнство можете само и единствено вие да предадете. Никога не го правете и помнете, че да си български офицер не е просто професия, а призвание и дълг пред Отечеството. Бъдете горди наследници на славното дело на нашите предци, които отдадоха живота си за свободата и независимостта на България. Честит празник и на добър час!", каза още държавният глава Румен Радев.

На церемонията присъстваха висши офицери, представители на държавната и местната власт, много родители и близки на младежите.

Тази година офицерски пагони получават 16 курсанти - 6 момичета и 10 момчета. Младежите успешно завършват подготовката си в три специализации от специалността "Организация и управление на тактическите подразделения от ВМС". Първенецът на випуска е мичман Николай Генов, който приключва обучението си с успех 5.80.

След ритуала по присвояване на първо офицерско звание военнослужещите представят елементи от операция по морска сигурност. Румен Радев разговаря с курсантите на висшето училище на борда на фрегатата „Дръзки“, откъдето наблюдава демонстрациите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.