Сривът на турската лира дава конкретно отражение в Европа

Реджеп Ердоган предложи оригинален план за справяне с финансовата криза. Турция щяла да се откаже от долара и да търгува през валутите на Русия, Китай и Украйна. Президентът на Турция разви този свой възглед на митинг в град Ризе, след резкия спад на курса на турската лира. А ефектът на кризата вече е забележим и в Европа.

Според Реджеп Ердоган в плана му за борба с влиянието на долара, щели да се включат и европейски държави.

„Готови сме да търгуваме през валутите на държавите, с които имаме най-голям търговски обмен като Китай, Русия, Иран и Украйна. Ако европейските страни искат да се освободят от натиска на долара, готови сме да установим подобна система и с тях”, заяви Реджеп Ердоган, президент на Турция. 

ФИНАНСОВА КРИЗА В ТУРЦИЯ: Лирата се срина с почти 20%

Експерти твърдят, че подобен план е трудно изпълним. Особено в момент, в който националната валута се срина с над 18% само за един ден. Притесненията са, че причините за финансовата криза далеч надхвърлят засилилото се напоследък политическото напрежение между Съединените щати и Турция.

„Инвеститорите искат да видят увеличение на лихвения процент в Турция. Като мярка за борба с високата инфлация и заради големия дефицит по текущата сметка. Но Централната банка е много внимателна с лихвения процент, отчасти защото Реджеп Ердоган е против увеличаването му. Това кара инвеститорите да се съмняват, че банката е способна да води самостоятелна финансова политика”, коментира Роджър Блиц, експерт на „Файненшъл Таймс”.

Рекорден срив на турската лира

А кризата с турската лира дава конкретно отражение в Европа. Спаднаха акциите на три от най-големите банки, които са вложили значителни активи в турски ценни книжа - испанската Банко Билбао, италианската УниКредит и френската Би Ен Пи Приба. Нещо, за което финансовия контрол на Еврозоната предупреждаваше на няколко пъти и заради което започна специален мониторинг на банките в последните седмици.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.