Сред тях има три деца

39 са загиналите при срутването на мост на магистрала в Италия. Сред жертвите има 3 деца - на 8 години, 12 и 13 години. 13 са ранените, а 10 души се водят в неизвестност. 

Очаква се броят на жертвите да продължава да расте. 

Аварийните екипи не са спирали работа вече 24 часа с надеждата, че ще успеят да намерят оцелели в руините. На място пристигна и хеликоптер.

Свидетели казали, че под развалините от моста се чували викове за помощ. Дори без яснота дали това е достоверно, близо 300 пожарникари работиха и след залез слънце под светлината на големи прожектори.

Рухна мост на магистрала в Италия, има десетки жертви (НЕИЗЛЪЧВАНИ КАДРИ)

В момента на рухването по моста са се движили 30 автомобила и 3 камиона. Отломките са нанесли сериозни щети на сградите под моста. В района е имало изтичане на газ.

Според италиански издания български шофьор на тир е паднал с камиона от моста, но е оцелял като по чудо и дори се е включил в спасителната акция. Българските представители в Италия обаче не можаха да потвърдят тази информация. 

ТРАГЕДИЯТА В ИТАЛИЯ: Хора под отломките (ГАЛЕРИЯ)

24 часа след рухването на моста не е ясно и колко са изчезналите. Според някои четирима, според други - повече от 10. Медиите в Италия тиражират историята на бившия младежки национал по футбол Давиде Капело, който минавал по моста в момента на срутването. Въпреки 50-метровия полет той е невредим. Малцина обаче са извадили този късмет

"От това, което ми обясниха, броят на жертвите ще се увеличи. Това е невероятна трагедия. Още повече, че не е резултат от инцидент или експлозия. Основната версия е структурна повреда", заяви министър-председателят на Италия Джузепе Конте. 

"Ясно е, че съоръжението, както много други в Италия, е остаряло. Но на моста е извършвана поддръжка. Ще направим необходимите проучвания, заедно с прокуратурата, за разберем какво е довело до срътването и да не позволим подобни трагедии да се повтарят", допълни той. 

Проверката, за която говори премиерът, започва още днес. Транспортното министерство разпореди инспекция на всички по-стари мостове и тунели. Повечето медии и специалисти сочат несъвършената конструкция на моста като основна причина за трагедията. Това говорят и хората в града.

 През 60-те години мостът „Моранди” е даван като пример за инженерно постижение в Европа.  С годините обаче се появяват съмнения, че конструкцията не е изчислена правилно и не може да носи собственото си тегло. Сега се припомнят и интервюта на инженери от 2016 година, в които се казва, че цялото съоръжение трябва да бъде подменено.

ВСИЧКО ЗА ТРАГИЧНИЯ ИНЦИДЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.