Отсечката е между Буховци и Белокопитово

Започна строителството на нов участък от магистрала „Хемус". Става въпрос за отсечка от 16,3 км в отсечката от Белокопитово до Търговище. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„За година и 2-3 месеца ще се справим с този участък. Строителите са в готовност, тръгваме и в двете посоки – към Шумен и към Търговище, така че да се работи максимално бързо", заяви премиерът Бойко Борисов. 

Борисов: До 2024 година магистрала „Хемус“ ще е готова, обещал съм (ВИДЕО+СНИМКИ)

Проектът ще се изпълнява изцяло със средства от републиканския бюджет. Борисов припомни, че предишни управляващи са извадили АМ „Хемус“ от оперативната програма, за да не може да се прави с европейски пари. 

„Всичко това е само на бюджета на данъкоплатците. Така че като заявяват някои голямо желание за предсрочни избори, тези региони да знаят какво са им причинили, както и всички данъкоплатци“, добави министър-председателят.

Трасето на новия участък преминава северно от сегашния път Шумен - Ябланица и до Буховци се движи успоредно с него. За 16-те километра ще се изградят 6 виадукта, мост, надлез, 11 пресичания на селскостопански пътища, както и пътен възел при Буховци. 

Изграждането се забави заради отчуждителни процедури.

Най-късно в началото на септември ще стартират обществени поръчки за други 52 км – от пътен възел „Боаза” до разклона Плевен-Ловеч. Цялата магистрала трябва да е готова до 2024 г.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.