Италианският премиер обяви извънредно положение за срок от 12 месеца в района

Издирването на оцелели под отломките на моста в Генуа, който се срути във вторник, продължи и през изминалата нощ. Надеждата спасители да открият оцелели обаче намалява.

По последни данни загиналите при трагедията са 39, а ранените -16, 9 от които в тежко състояние. Има и хора в неизвестност.

Започнаха да излизат и списъци с жертвите. Сред тях има четирима гръцки туристи и четирима френски.

ПОКЪРТИТЕЛНИ КАДРИ: Спасителите търсят оцелели под бетонните отломки в Генуа (ВИДЕО ОТ ДРОН+СНИМКИ)

Междувременно италианският премиер Джузепе Конте обяви извънредно положение за срок от 12 месеца в района около Генуа. Правителството деблокира и 5 млн. евро от националния фонд за извънредни ситуации.

Рухна мост на магистрала в Италия, има десетки жертви (НЕИЗЛЪЧВАНИ КАДРИ)

С оцелели от трагедията разговаря екипът на Новините на NOVA, който е в Генуа.

Габриел Мансуета живее на шестия етаж в една от жилищните сгради, които се намират точно до срутения мост. Никога няма да забрави датата 14 август. Денят бил дъждовен, чул силен гръм и тътен. Отишъл до прозореца, за да види какво става навън.

ТРАГЕДИЯТА В ИТАЛИЯ: Хора под отломките (ГАЛЕРИЯ)

„Приближих се до прозореца. Тогава видях как мостът пропада. Дъщеря ми беше близо до мен. Взех я на ръце, седях и гледах. Дъщеря ми тогава каза: „Татко, да се махаме от тук, защото ме е страх". Страшно много се уплаших, особено когато видях в очите на 5-годишната си дъщеря страх. Страх, който толкова малко дете не бива да усеща в тази сериозна ситуация, в която дори възрастен не знае как да реагира”, разказва Габриел.

Още преди на мястото да пристигнат спешните екипи и още преди да евакуират сградите в района, Габриел взел решение - да бяга. Тръгва заедно с детето си, за да спасят живота си. Без багаж и без да подозират, че няма да могат да се върнат. Габриел в момента е в евакуационния център в Генуа и все още не знае кога ще може да се върне в дома си. Не си обяснява как се е стигнало до срутването, защото до момента не е имало никакви инциденти на моста „Моранди”.

ВСИЧКО ЗА ИНЦИДЕНТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.