Спасителите продължават претърсването вече трето денонощие

Надеждата в Италия за откриване на оцелели все още тлее. Спасителите продължават претърсването вече трето денонощие. Заради трагедията в Генуа обявиха извънредно положение за следващите 12 месеца. Правителството деблокира 5 млн. евро от националния фонд за извънредни ситуации.

ТЪРСЯТ ОЦЕЛЕЛИ ПОД ОТЛОМКИТЕ - СНИМКИТЕ СА ПОКЪРТИТЕЛНИ (ГАЛЕРИЯ)

43-годишният Роберто и съпругата му Ерсилия пътуват за почивка в Сардиния. Колата им пропада, а в нея е и 8-годишният им син Самуеле. Часове преди трагедията Роберто публикува снимка на Сардиния и казва, че няма търпение за ваканцията.

"Част от нашите сърца остават в руините от моста" - това написа във Facebook страницата си футболният клуб от Генуа "Портуали Волтри". Техният играч -  47-годишният Андреа Черули, загина, докато пътува за работа.

ТРАГЕДИЯТА В ИТАЛИЯ: Хора под отломките (ГАЛЕРИЯ)

Животът си под руините на моста "Моранди" губи и 34-годишната Елиза Боцо, а едно от последните й послания във Facebook гласи: "Как мога да не се радвам на живота?".

Днес е щастлив Габриел Мансуета, който живее в една от жилищните сгради до срутения мост. Никога няма да забрави силния тътен от 14 август.  

Обявиха 12-месечно извънредно положение в Генуа (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Страшно много се уплаших, особено когато видях в очите на 5-годишната си дъщеря страх. Страх, който толкова малко дете не бива да усеща в тази сериозна ситуация, в която дори възрастен не знае как да реагира”, казва Габриел.

Още преди на мястото да пристигнат спешните екипи Габриел взел решение - да бяга. 

ПОКЪРТИТЕЛНИ КАДРИ: Спасителите търсят оцелели под бетонните отломки в Генуа (ВИДЕО ОТ ДРОН+СНИМКИ)

Само миг делял и шофьорът на камион Лучано Гоча от смъртта.

"Тъкмо пристигнах под моста, отворих вратата на камиона и чух експлозия. Когато се обърнах, мощна струя въздух ме изхвърли към стената и изгубих дъх. Въздушната струя спаси живота ми като ме изхвърли назад", разказа Лучано Гоча.

Ако беше останал до камиона още секунда, сега той щеше да е премазан.

Късмет има и котката Буфина. Собственичката й три пъти през последните два дни отива до дома си с пожарните служби, за да я открие. И тя вече е спасена.

Българка в Генуа за срутването на моста: Чух гръмотевици (ВИДЕО)

Общо 600 души бяха евакуирани от жилищните сгради до моста. Сега много от тях живеят при приятели или в хотели.

Отговорността за трагедията в Генуа беше стоварена върху компанията, която поддържа моста. Правителството заплаши, че ще преустанови концесията на компанията „Аутострада”, собственост на семейство Бенетон, и ще наложи тежки глоби. Вицепремиерът Луиджи ди Майо предупреди, че може да се наложи държавата да изземе контрола върху пътищата от частните компании.

ВСИЧКО ЗА ИНЦИДЕНТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.