Премиерът и министърът на културата посетиха находките

Уникалната римска гробница „Малтепе“ край пловдивското село Маноле ще бъде открита за посетители до края на другата година.

Последните открития на археолозите дават надежда, че това ще бъде научна находка от световен мащаб. Гробницата е висока 24 метра, а в нея може да е положен римски император. 

Археолог: Гробницата край Маноле е научна сензация (ВИДЕО)

Премиерът Бойко Борисов посети днес находките заедно с министъра на културата Боил Банов. Борисов пое ангажимента държавата да подпомогне археологическото проучване, което досега се прави със средства на Община Пловдив. Той подчерта, че до момента за археологически разкрития са вложени около 20 милиона лева.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ВИЗИТАТА ИМ

"Имаме шанса това да е нещо уникално не само за Пловдив и за България, но и за света",  допълни той. И подчерта, че в момента у нас се работи по четири големи археологически проекта и това ще допринесе и за туризма, и за самочувствието ни като българи. 

До септември следващата година се очаква да бъде разкрита цялата гробница Малтепе в землището на село Маноле край Пловдив, но отсега е ясно, че тя е заявка за световно археологическо събитие.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.